Στη Βιέννη βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για το προσφυγικό όσο και για σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και "επανασυγκόλλησης" και θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας.

Μάλιστα, σήμερα σε αυτό το πλαίσιο θα έχει συνάντηση με τον αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κατά καιρούς έχει εκφράστει κατά των θέσεων της Ελλάδας στο προσφυγικό. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αφίχθη χθες στην αυστριακή πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλιφέρη, η οποία επέστρεψε πλέον στην έδρα της, θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Θέματα της συζήτησης θα είναι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και οι προκλήσεις που δημιουργεί για όλες τις χώρες της Ευρώπης, η αποκατάσταση των ελληνοαυστριακών σχέσεων, το μέλλον της Ευρώπης και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει αργότερα συνάντηση στο Αυστριακό Κοινοβούλιο με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ αύριο θα ολοκληρώσει τις επαφές του στη Βιέννη με συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρλχάιντς Κοπφ.

Ηδη, χθες βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία και εκτενή συζήτηση σε καλό κλίμα με τρεις βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστρίας.

Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το πληθυσμιακό μέγεθος και η σύμπλευση σε θέματα οικονομίας και διεθνή ζητήματα. Η Αυστρία ήταν, άλλωστε, μία χώρα που ξεχώρισε στην ΕΕ για τη θετική στάση της απέναντι στην Ελλάδα, στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Βιέννη πραγματοποιείται μόνον λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Μαΐου και είναι μια προσπάθεια θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων.

Ενδεικτικό αυτής της βούλησης είναι το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλιφέρη επιστρέφει πλέον στη Βιέννη, μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από την ένταση που είχε προκύψει εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και των μονομερών και εξωθεσμικών πρωτοβουλιών της Αυστρίας στο προσφυγικό.