current views are: 6

11 Μαΐου 2016
Δημοσίευση12:02

Εναλλακτικές στρατηγικές αναζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας κυβέρνησης- δανειστών στις 24 Μαΐου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αναζητούν νέα στρατηγική. 

Δημοσίευση 12:02’

Ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας κυβέρνησης- δανειστών στις 24 Μαΐου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αναζητούν νέα στρατηγική. 

Εναλλακτικές στρατηγικές αναζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι… Ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας κυβέρνησης- δανειστών στις 24 Μαΐου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αναζητούν νέα στρατηγική.

Μέχρι το Πάσχα οι ηγεσίες των δύο κομμάτων είχαν ουσιαστικά ασπαστεί τη θεωρία του αδιεξόδου, που θα υποχρέωνε τον Αλέξη Τσίπρα σε αναζήτηση νέων κυβερνητικών εταίρων ή εκλογές. Πλέον, βλέπουν μπροστά τους τον ορίζοντα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να ανοίγει. Να διευρύνεται. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζονται να κάνουν προσαρμογές στη δική τους επιχειρηματολογία.

Η προφανής επιλογή είναι να επιστρέψουν στα… βασικά. Δηλαδή, να εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα επειδή άλλα είπε και άλλα έκανε. Αλλά υποσχέθηκε τον Ιανουάριο, άλλα είπε στο δημοψήφισμα και άλλα έκανε. Βέβαια, έχουν να αντιμετωπίσουν τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έκανε εκλογές τον Σεπτέμβριο και ο λαός έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τη συμφωνία που ψηφίστηκε και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τον περασμένο Αύγουστο.

Ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με επιτελείς τόσο της Χαριλάου Τρικούπη όσο και της Σεβαστουπόλεως, πως ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να πάει σε εκλογές γιατί πολύ απλά η κυβέρνησή του έπεσε. Έχασε τη δεδηλωμένη στη Βουλή μετά τη διαφοροποίηση των βουλευτών που στη συνέχεια συγκρότησαν τη ΛΑΕ.

Και ότι οι πολίτες του έδωσαν απλά την εντολή να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, όχι να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας που ήταν αποτέλεσμα της δικής του αποτυχίας στα κυβερνητικά του καθήκοντα. Αυτό το τελευταίο είναι το δεύτερο στοιχείο στο οποίο θα εστιάσουν την κριτική τους στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Λαμβάνοντας αποστάσεις ασφαλείας από το success story της κυβέρνησης Σαμαρά θα επισημάνουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «φούσκωσε» τον λογαριασμό των μέτρων. Πρώτον, καθυστερώντας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και, δεύτερον, αδιαφορώντας για μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών στο εσωτερικό.  


σχετικα αρθρα