Ίσως είναι η φράση που συνόδευσε την μνημονιακή εποχή που ξεκίνησε από το 2010, ίσως θα συνοδεύει τον Γιώργο Παπανδρέου σε όλη τη ζωή του. Το περίφημο «λεφτά υπάρχουν». Πρώτη φορά η φράση ακούστηκε την Κυριακή στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009 κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ. 

Το «λεφτά υπάρχουν» ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου το είπε δύο φορές. Η πρώτη όταν απάντησε στην πρώτη ερώτηση που του τέθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης από το δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ Γιώργο Παπαχρήστο ο οποίος ρώτησε τι θα γίνει με τα οικονομικά. Η πλήρης απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση αυτή ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, «ημέτερους» και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος .Όταν λέω «σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος» σημαίνει ότι ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις τού παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν.

Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες, πελατειακής φύσης. Σας δίνω παραδείγματα: υπάρχουν σπατάλες όταν έχουμε 31 δις ανείσπρακτους φόρους. Σας λέω ένα μικρό παράδειγμα: εάν εισπράξουμε ένα ποσοστό από αυτούς τους ανείσπρακτους φόρους, θα έχουμε τεράστια έσοδα, τεράστια οικονομία, νοικοκύρεμα .Έχουμε χαριστικές πράξεις, όπως ασφαλιστικές εισφορές στις τράπεζες, που έφτασαν τα 5 δις. Έχουμε ένα φορολογικό σύστημα, που χαρίζει 1 δις ευρώ το χρόνο σε μεγαλομετόχους. Έχουμε πάνω από 400 Επιτροπές, τις οποίες δημιούργησε τα τελευταία χρόνια αυτή η κυβέρνηση, που κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν κοστίσει στον Ελληνικό λαό 2 δισ. ευρώ…

Λίγη ώρα αργότερα επανέλαβε τη φράση όταν ρωτήθηκε από το Νίκο Παπαδημητρίου για τις πρώτες 100 μέρες «Εγώ θέλω να πω το εξής: ότι πράγματι, το ζήτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα έσοδα. Λεφτά υπάρχουν. Φορολογικό σύστημα, με αναμορφωμένη μορφή, ώστε να είναι δίκαιο, αλλά να έχουμε και περισσότερα έσοδα…».

Η φράση που έμεινε και απομονώθηκε και από τα ΜΜΕ και από την αντιπολίτευση ,ήταν το «λεφτά υπάρχουν». Αυτό ωφέλησε τον Παπανδρέου πρόσκαιρα εξασφαλίζοντας του ψήφους μακροπρόθεσμα όμως του έκανε τεράστιο κακό.

Πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη και αναφέρθηκε στο σύνθημα την απάντηση την «ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με τη λεζάντα «Να τελειώσουμε με τα ψεύδη περί δήθεν παροχολογίας που τεχνηέντως αναπτύχθηκε γύρω από το "Λεφτά υπάρχουν".»

Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε πάντως να απαντήσει στη συνέντευξη αν το σύνθημα ήταν δικής τους έμπνευσης ή κάποιου άλλου. Ρωτώντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου κάποιοι λένε πως δεν ξέρουν κάποιοι άλλοι λένε πως το σύνθημα είναι της Λούκας Κατσέλη η οποία πάντως σε συνέντευξη της το έχει αρνηθεί και μάλιστα κατηγορηματικά. Είχε ακουστεί και το όνομα της Τίνας Μπιρμπίλη. Η ουσία είναι πως ποτέ δεν θα μάθουμε σε ποιόν ή ποια ανήκει η πατρότητα της συγκεκριμένης φράσης καθώς όπως αναφέρουν στελέχη που βρέθηκαν κοντά στο Γιώργο Παπανδρέου εκείνη την περίοδο ο πρώην πρωθυπουργός είχε επαφές με αρκετό κόσμο και δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος πρότεινε αυτή τη φράση. Άλλωστε όπως είπε και ο ίδιος ο Παπανδρέου το κεντρικό σύνθημα τότε ήταν το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Πάντως από το Κίνημα ανήρτησαν στο διαδίκτυο απάντηση στο "λεφτά υπάρχουν" με το τίτλο «Μετά τους μύθους τα Γεγονότα»: http://www.tokinima.gr/lefta_yparxoun/