Αισιοδοξία για συμφωνία επικρατεί στο Βερολίνο

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν στη DW ότι το Eurogroup της 24 Μαΐου αναμένεται να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ βέβαιος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο Β. Σόιμπλε.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών σε δύο εβδομάδες.
Εάν η χώρα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε οι ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το αποφασιστικής σημασίας νέο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών είναι ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι (δημοσιονομικοί) στόχοι. «Επί της αρχής έχουν συμφωνηθεί», σχολίασε λακωνικά ο Β. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα απέκλεισε για άλλη μια φορά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός «πραγματικού» κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι ήδη απαλλαγμένη για δέκα χρόνια από το βάρος του χρέους και πως σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, τότε το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου. «Τώρα όμως δεν υπάρχει καμία ανάγκη».

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το θέμα του χρέους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπάρξουν, «αν χρειαστεί», στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, και συνεπώς όχι πριν το 2018.