Με σκωπτικό τρόπο σκιαγραφεί η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στις διαβουλεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Τα παλιά ελληνικά πακέτα διάσωσης, ποτέ δεν πεθαίνουν, όπως φαίνεται. Απλά εξελίσσονται σε νέους, εξίσου κακούς διακανονισμούς που ενισχύουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος», εκτιμά ο αρθρογράφος που αναφέρεται στις διαδηλώσεις της περασμένης Κυριακής, την ημέρα δηλαδή που ψηφιζόταν το ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι προσπαθεί να τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, το τρίτο πακέτο διάσωσης μέσα σε πέντε χρόνια, η οποία προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει η WSJ.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις διενέξεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και τονίζεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη συμμετοχή του στο παρόν πρόγραμμα καθώς εκτιμά πως και οι δύο πλευρές εργάζονται με βάση μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα έσοδα. «Το Ταμείο εκτιμά πως η Αθήνα θα πρέπει να βρει ακόμη 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να πιάσει το στόχο του πλεονάσματος το 2018», σημειώνει η WSJ και αναφέρεται στα μέτρα – κάβα που ζητεί για να συμμετάσχει εντέλει στο πρόγραμμα.

Αυτό το γεγονός, συνεχίζει ο αρθρογράφος, οδήγησε τον κ. Τσίπρα να χαρακτηρίσει το ΔΝΤ ως τον κακό, «στον πιο πρόσφατο γύρο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης της Αθήνας με τους πιστωτές της. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει το Ταμείο ότι σκόπιμα καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις ώστε να τον αναγκάσει να παραδοθεί άνευ όρων, βασιζόμενος σε μία λάθος ανάγνωση του διαλόγου μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ».

Στην πραγματικότητα, τονίζει η WSJ, θα ήταν περισσότερο ακριβές να πούμε πως το ΔΝΤ δεν είναι με την πλευρά κανενός. «Ενώ ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τις απαιτήσεις του Ταμείο για περισσότερες περικοπές βάσει του υπάρχοντος προγράμματος, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ευχαριστημένοι για την επιμονή του ΔΝΤ να μειωθούν προς τα κάτω οι δημοσιονομικοί στόχοι» τονίζει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

Το βασικό σημείο που κολλάνε οι διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα ανάγκαζαν την ευρωζώνη να δεχθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα καθώς τα μικρότερα πλεονάσματα περιορίζουν την δυνατότητα της Αθήνας να εξυπηρετήσει τα υψηλά χρέη της. Και η Γερμανία, το ισχυρότερο μέλος της ευρωζώνης είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό.

Κατά τον αρθρογράφο, είναι μυστήριο το γεγονός ότι «ο κ. Τσίπρας που έκανε εκστρατεία κατά της λιτότητας αρνείται να δεχθεί τη θέση του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση επιτίθεται στο Ταμείο γιατί είναι υπερβολικά απαισιόδοξο για την τρέχουσα συμφωνία. Η Αθήνα προσποιείται ότι μπορεί να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και επί μήνες προσπαθεί να ωθήσει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος. Ένας συνδυασμός ιδεολογικής εχθρότητας απέναντι στο Ταμείο και ενός ασύνετου παιχνιδιού στο εγχώριο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε τον πρωθυπουργό σε έναν ακόμη βαθιά εσφαλμένο υπολογισμό».

Αν ο κ. Τσίπρας ήταν καλύτερος διαπραγματευτής, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα είχε καλωσορίσει την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ ως τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση χρέους από μία απρόθυμη ευρωζώνη. Το Βερολίνο είναι ενάντια στην περαιτέρω διαγραφή ελληνικού χρέους, όμως χρειάζεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, για λόγους αξιοπιστίας. Σε συμμαχία με το ΔΝΤ, ο Έλληνας ηγέτης μπορεί να είχε πείσει την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει υποχωρήσεις στο πρώτο, για να εξασφαλίσει το δεύτερο.

«Αντί για αυτό, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την προοπτική δέσμευσης σε περαιτέρω περικοπές, που κανένας δεν πιστεύει ότι έχουν νόημα οικονομικά και που για μία ακόμη φορά θα καθυστερήσουν μία λύση με διάρκεια, στην κρίση της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.