Επιφυλάξεις και εγκράτεια μέχρι όλα να ολοκληρωθούν ομαλά και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία στις 24 Μαΐου, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εξηγώντας ότι "το παιχνίδι στην Ευρώπη είναι πολυπαραγοντικό". Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ρύθμιση για το χρέος με επιμήκυνση αποπληρωμής "δεν θα είναι ριζική λύση, γιατί η ριζική λύση θα απαιτούσε κούρεμα χρέους".

Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε, μετά το PSI του 2012 το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους το διακρατούν άλλες χώρες και όχι ιδιώτες άρα θα απαιτούσε «ριζική λύση και σε άλλες χώρες» όπως στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε όιτι ίσως υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτή που περιμένουμε στις 24 Μαΐου, αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτό «δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε από την κόλαση στον παράδεισο» αλλά όπως είπε θα επιτρέψει να ξαναβλέπουμε το μέλλον ως χώρα και θα ευνοήσει τις επενδύσεις.

Όπως σημείωσε, υπάρχει μια δυσκολία μέχρι να κλειδώσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γι' αυτό η σύγκρουση είναι παγκόσμια. "Εάν η ρύθμιση που θα πάρουμε είναι καλή, τότε θα μπορεί να ισχύσει και για την Ιταλία και για την Ισπανία κ.ο.κ." τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελετίο ειδήσεων του Alpha. 

"Νιώθουμε μια ανακούφιση διότι μπορεί να γυρίσουμε σελίδα, αλλά υπάρχει και μια εγκράτεια μέχρι να γυρίσουμε σελίδα" δήλωσε ο κ. Δραγασάκης. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί αόριστη αναφορά σε ελάφρυνση χρέους, αλλά στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. "Θέλουμε δεσμευτικό προς τους δανειστές οδικό χάρτη, με χρονοδιαγράμματα και τρεις δέσμες μέτρων για το χρέος" τόνισε. 

 

Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό «κόφτη» ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «μπορούμε να το δούμε και θετικά» σημειώνοντας ότι «αν έχουμε τον φόβο αυτό» μπορεί και να μας βοηθήσει για να μην χρειαστεί να φτάσουμε εκεί. Εξάλλου, όπως είπε, υπήρχε στη νομοθεσία μας τέτοια πρόβλεψη όπως και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε περίπτωση απόκλισης. Τόνισε πάντως ότι «θα ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία αν το νομοθετούσαμε», όπως ζητά το ΔΝΤ.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε άλλωστε την εκτίμησή του ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εισρεύσουν στην οικονομία 9-12 δις. ευρώ «τα οποία θεωρούμε αρκετά για να επιστρέψουμε στην ανάκαμψη» και τόνισε ότι εκείνο που θα κριθεί τώρα είναι «το αν θα πάμε σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, δηλαδή νέα ύφεση, ή σε ένα περιβάλλον ανάκαμψης».

Όσον αφορα τη δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες, είπε ότι η διαδικασία "πάσχει και υπάρχει θέμα, γιατί κάνουμε δηλώσεις για τα εισδοήματά μας εμείς οι ίδιοι". Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κάνει προσπάθειες "ουσιαστικοποίησης" της διαδικασίας, να γίνεται δηλαδή γνωστό το "πόθεν" και όχι μόνο το "έσχες".

Για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι μετά το 2018 μπορεί να εξεταστεί το θέμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε: "Είναι θέμα του κ. Σόιμπλε να εξηγήσει τι εννοεί, πάντως η απόφαση του Eurogroup και το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικά". 

Σημείωσε ότι πλέον υπάρχει μια διεθνής αναγνώριση ότι "δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει άλλη λιτότητα και δεν μπορεί να μη ρυθμιστεί το χρέος", ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις του Ρέγκλινγκ και του ESM τις οποίες χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες. "Αυτό θα μας επιτρέψει να δανειζόμαστε από τις αγορές, γιατί όταν δανείζεσαι από τους θεσμούς υπογράφεις μνημόνια" επεσήμανε.