Προσωρινό χαρακτήρισε τον «κόφτη» δαπανών, η θεσμοθέτηση του οποίου είναι προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ο κ. Σταθάκης, τόνισε πως «ο "κόφτης", η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ορίζοντα το 2017 και 2018. Αυτή είναι η συμφωνία, έχει ημερομηνία λήξης». Τόνισε επίσης ότι «ο μηχανισμός δεν διαφέρει ούτε στο ελάχιστο από τον καθιερωμένο μηχανισμό ο οποίος υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν συμφωνήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, μέχρι το 2020».

«Δεν έχει καμία διαφορά από αυτόν, τον έχει η Γερμανία, η Σουηδία, υπάρχει συζήτηση με την απόκλιση που υπάρχει στην Πορτογαλία», συμπλήρωσε και συνέχισε:

Άρα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ούτε τέταρτο μνημόνιο ούτε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, ούτε μακροχρόνιος μηχανισμός προσαρμογής. Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης. Το αντίθετο.

Ερωτηθείς για άλλα μέτρα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που είχαν ημερομηνία λήξης όταν θεσπίστηκαν και, στη συνέχεια, έγιναν μόνιμα, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εξετάζει θέματα φορολογικής πολιτικής που πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις.

«Στον ΕΝΦΙΑ κάναμε διόρθωση με τις αντικειμενικές αξίες. Αν η οικονομία πάει πολύ καλά, η αυτόματη αύξηση εσόδων -δεν την έχουμε προεγγράψει αυτήν τη στιγμή- θα είναι σημαντική», συμπλήρωσε.