Την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, θα έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον μηχανισμό για αυτόματο "κόφτη", σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Τάκης Χατζής από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο επιτελείο του, ώστε να ψηφιστεί το νέο πακέτο με τις δεσμεύσεις του Eurogroup το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου και η κυβέρνηση να είναι με "λυμένα" χέρια στην κρισιμη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου όπου θα κλειδώσει και τυπικά η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο - σκούπα που θα περιλαμβάνει:

  • Παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για τους έμμεσους φόρους όπως αύξηση στον ΦΠΑ και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί.
  • Τις διατάξεις για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης τωνενήμερων δανείων.
  • Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Εντός Ιουνίου προβλέπεται να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Η πλήρης λειτουργία του ταμείου προβλέπεται εντός του Σεπτεμβρίου.
  • Άλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.