Όχι μόνον πολιτικές αλλά και δομικές αποστάσεις από τη συμφωνία στην οποία καταλήγει η ελληνική κυβέρνηση και οι “θεσμοί” παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας πλέον ανοικτά την ανησυχία του ότι οι στόχοι του προγράμματος για υψηλά πλεονάσματα δεν βγαίνουν. Τουλάχιστον όχι με το ισχύον μείγμα πολιτικής. 

Αυτό προκύπτει από τα πολλά και ενδιαφέρονται που είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τη δυνατότητα της οικονομίας να επιτυγχάνει πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% - 3,2% ετησίως για την επόμενη 15ετία, όπως έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι, ειδικά με τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αντί της προώθησης μεταρρυθμίσεων και της περικοπής δαπανών, το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί η χώρα σε μία δίνη μακράς λιτότητας ή, όπως το αποκάλεσε, σε ένα αέναο μνημόνιο. 

Παρά το γεγονός ότι ούτε ο ίδιος το ανέφερε, ούτε ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να συμμερίζεται τον προβληματισμό του ΔΝΤ που ζητά λιγότερη ποσοτικά λιτότητα αλλά, ταυτόχρονα, και κούρεμα του χρέους της Ελλάδας προς τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. 

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να προκρίνει προφανώς την περικοπή δαπανών, θέτοντας ως παράδειγμα τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, μία μορφή της οποίας υιοθέτησε τελικά και η κυβέρνηση Τσίπρα, περικοπή των ασφαλιστικών προνομίων συγκεκριμένων κλάδων διορθώσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου, διευκρινίζοντας πάντως πως επουδενί δεν συζητά για απολύσεις. 

Στη Ν.Δ. κυριαρχεί πλέον η άποψη ότι τα «μνημόνια Τσίπρα» ομοιάζουν με το πρώτο μνημόνιο Παπανδρέου και όχι με την πολιτική περικοπής των δαπανών που περιελάμβανε το δεύτερο μνημόνιο (Παπαδήμου – Σαμαρά), το οποίο και θεωρούν ότι απέδωσε. Οι περισσότεροι γαλάζιοι, δε, προεξοφλούν ότι η υφεσιακή δυναμική που θα δημιουργήσει το νέο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε κατάρρευση εσόδων και σε ένα νέο κύκλο μέτρων. Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε χθες και ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ, στρέφοντας τα βέλη του και κατά των ευρωπαίων εταίρων της χώρας, επειδή αποδέχθηκαν ένα τέτοιο μείγμα πολιτικής. 

Πάνω σε αυτό τον άξονα αλλά και στην πολύ πιθανή μη οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το προσεχές διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης χαράσσει όχι μόνον τη γραμμή που τον διαχωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πορεία που θα κινηθεί ο ίδιος εφεξής, τόσο απέναντι ενδεχόμενων οχλήσεων από το εξωτερικό όσο και έναντι των σεναρίων, που επιμένουν στο παρασκήνιο, για άλλης μορφής κυβερνητικά σχήματα με τη συμμετοχή και κομμάτων της αντιπολιτευσης.