Πύρρειος αναμένεται να αποδειχθεί η νίκη για την Ελλάδα, αν οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν υποβαθμίσουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι η ελάφρυνση χρέους θα δώσει στη χώρα την απαραίτητη δημοσιονομική ανάσα.

«Παρόλα αυτά τα δειλά βήματα που συζητήθηκαν την Δευτέρα στο Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, συνοδεύτηκαν από προτάσεις βασισμένες στην εκτίμηση η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, ένα κριτήριο που πολλοί οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν παράλογο», σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει:

Για τους Έλληνες, οι ενέργειες που προωθήθηκαν από τον Τσίπρα, εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη μεταστροφή από έναν πρωθυπουργό που εκτοξεύθηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 υποσχόμενος να βάλει τέλος στη λιτότητα. Οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν μειώσει την στήριξη στον Τσίπρα, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην δεύτερη θέση πλέον στις δημοσκοπήσεις πίσω από τη ΝΔ.

«Μια μικρή νίκη που κατάφερε να πετύχει ο Τσίπρας την Δευτέρα, ήταν η υποστήριξη που πήρε για την στάση της Ελλάδας ότι δεν είναι πολιτικά εφικτό να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα που θα ενεργοποιούνταν εάν η κυβέρνησή του δεν κατόρθωνε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως απαιτούσε το ΔΝΤ. Αντιθέτως, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την ελληνική πρόταση για έναν πιο χαλαρό μηχανισμό μείωσης των δαπανών, χωρίς να προσδιορίζουν τις περικοπές», σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει:

Η νίκη θα είναι Πύρρειος για την Ελλάδα εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν μειώσουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, βασικό αίτημα του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στη διάσωση.