Κριτική κατά της συμφωνίας του Eurogroup για την ελάφρυνση χρέους άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα.

Ο κ. Κουμουτσάκος σχολιάζει πως είναι γνωστό ότι βάσει της συμφωνίας υπάρχει η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για τόσα πολλά χρόνια, αυτό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί. «Μπορούμε να το κάνουμε για κάποιο λογικό διάστημα, αλλά δεν μπορούμε για τα επόμενα 15 χρόνια, είναι ανέφικτο. Θα μας καταδικάσει σε πολιτικές λιτότητας και θα μας επιβάλει ένα αέναο μνημόνιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα, όπως τις έθεσε χτες ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. «Έχουμε προτείνει χαμηλά επιτόκια, μεταβολή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία που είναι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, πρέπει να δώσουμε μία αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία», υπογράμμισε.

Καταλόγισε ταυτόχρονα ευθύνες και στους Ευρωπαίους εταίρους για το γεγονός ότι συμφώνησαν στο μίγμα πολιτικής για το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έφερε η κυβέρνηση. «Η ΝΔ έβαλε τη χώρα στην ΕΕ, έβαλε πλάτη όταν κινδύνευσε να χαθεί αυτή η επιλογή. Θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Επειδή ο πρόεδρο της ΝΔ είναι κατεξοχήν Ευρωπαίος ηγέτης, έχει κάθε νομιμοποίηση να μπορεί να ασκεί κριτική όταν αυτό χρειάζεται» υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όπως τόνισε, το κόμμα επικεντρώνει την κριτική του στο σημείο του μίγματος πολιτικής που συμφωνήθηκε καθώς όπως εκτίμησε «είναι υφεσιακό και δεν βοηθάει». Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε πως έχουν ευθύνες και οι Θεσμοί «για τις περικοπές και τους φόρους που δεν σταματούν να πέφτουν στα κεφάλια των Ελλήνων. Αυτό δεν βοηθάει την οικονομία. Οι Ευρωπαίοι έχουν μερίδιο ευθύνης για ένα μίγμα που διαμορφώθηκε και δεν οδηγεί στα θετικά αποτελέσματα που θα οδηγούσε ένα άλλο μίγμα με λιγότερους φόρους και σαφώς αναπτυξιακό».

Επανέλαβε εξάλλου το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών λέγοντας πως «είναι στάση ευθύνης από το κόμμα και τον πρόεδρο. Το αίτημα αυτό υπαγορεύεται από τη συνολική κατάσταση που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση σέρνουν τη χώρα», είπε. «Το αίτημα αφορά την ανάγκη να φύγει το ταχύτερο δυνατό η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση. Και πρέπει να δούμε πως αισθάνονται οι πολίτες που δηλώνουν βαθιά απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, των επιχειρήσεων κλπ», υποστήριξε εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε:

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιβάλει νέα μέτρα, ενισχύει το αίτημα, το οποίο είναι αίτημα ευθύνης. Δεν μπορείς να λες «δεν με ενδιαφέρει». Πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο η κατάσταση που έχει οδηγήσει σε παραίτηση τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και αυτό θα αλλάξει μαζί με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ESM για επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ με νέα φθηνότερα δάνεια από την ΕΕ, γεγονός που θα σήμανε απεμπλοκή του Ταμείου από το πρόγραμμα, ο κ. Κουμουτσάκος, σχολίασε πως το κόμμα συμφωνεί με το ενδεχόμενο αποχώρησης. «Σε όλη την πορεία αυτής της προσπάθειας, δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην ήθελε το καλύτερο για τη χώρα». Ωστόσο σχολίασε σκωπτικά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Ταμείο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Τη μία ημέρα υπογράφεις επιστολές για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μετά για λόγους επικοινωνίας εμφανίζεσαι απέναντι σε αυτόν που θεωρούσες σύμμαχο. Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα, κατασκευάζει εχθρούς, βάζοντας απέναντί της πολίτες και πολιτικές δυνάμεις. Κατασκευάζει εχθρούς για να κατασκευάσει μάχες και δήθεν θριάμβους που αποδεικνύονται ήττες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ζουν μέσα από τη σύγκρουση που οι ίδιοι κατασκευάζουν.

Σχολιάζοντας τέλος την μήνυση που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε πως «από χτες η ελληνική κοινωνία είναι μάρτυρας ακόμη ενός κεφαλαίου στην εξελισσόμενη κρίση μέσα στην ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι ανάγκη προς όφελος της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης να υπάρξει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης».