Επιβεβαιώθηκε ότι την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, θα έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον μηχανισμό για αυτόματο "κόφτη",πληροφορία που μετέδωσε χθες ο Τάκης Χατζής από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου ώστε η κυβέρνηση να είναι με "λυμένα" χέρια στην κρισιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. 

Το αποψινό άλλωστε EuroWorkingGroup αναμένεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές σε τεχνικό επίπεδο για την αξιολόγησηΣύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη συνεδρίαση θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το πακέτο μέτρων, για το οποίο υπήρχε συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και για τα θέματα του αυτόματου «κόφτη» δαπανών και την απομείωση του χρέους.

Το νομοσχέδιο - σκούπα θα περιλαμβάνει:

  • Τους έμμεσους φόρους όπως αύξηση στον ΦΠΑ και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί.
  • Τις διατάξεις για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης τωνενήμερων δανείων.
  • Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Εντός Ιουνίου προβλέπεται να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Η πλήρης λειτουργία του ταμείου προβλέπεται εντός του Σεπτεμβρίου.
  • Άλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.