«Βόμβες» μεγατόνων εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με τη διαπραγμάτευση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε συνέντευξή του σε ομάδα νέων δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα «Athens Live», ο τέως υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ύστερα από συμφωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απειλούσε τους ευρωπαίους δανειστές με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η συμφωνία μας με τον Τσίπρα, κεκλεισμένων των θυρών, ήταν ότι θα απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως και έκανα. Γι' αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί, με το που το λες, βγαίνεις... Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός. Αυτό περίμενε ο Ντράγκι για να τις κλείσει », είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, ένα ενδεχόμενο Grexit θα κόστιζε στην Ευρώπη 1 τρισ. ευρώ» και το θέαμα «δεν θα ήταν ωραίο». 

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η δική του στρατηγική ήταν «να είμαστε ενωμένοι, μέχρι να απειλήσουν να κλείσουν τις τράπεζες, να τους κουρεύαμε τα ομόλογα, θα κατέρρεε όλη η ΕΚΤ, η στρατηγική της με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) και ο Ντράγκι το ήξερε αυτό». 

«Εγώ όμως δεν το φοβόμουνα», τονίζει και αποκαλύπτει έναν διάλογο που είχε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε "θα σε πετάξω έξω" του έλεγα: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Με βλέπεις να φοβάμαι;», είπε.

Σε άλλο σημείο, ο τέως υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι την απειλή για κούρεμα των ομολόγων την είχε αποκαλύψει στον Μάριο Ντράγκι στην πρώτη συνάντηση που είχαν με το συμβούλιο της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 στη Φρανκφούρτη, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.  «Και μετά μου λέει» συνεχίζει «σε εκλιπαρώ, μην μου ξαναπείς τίποτα γι'αυτά τα ομόλογα , γιατί μου κάνεις το βίο αβίωτο». 

«Εγώ δεν θα το ξανασκεφτώ αλλά εσύ δεν θα μου κλείσεις τις τράπεζες» υποστηρίζει ότι είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ καταγγέλλει τον Γιάννη Δραγασάκη ότι τον πρόδωσε. «Τώρα, ο Δραγασάκης πήγε ένα μήνα μετά στην Φρανκφούρτη, του λέει "μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο", οπότε τελειώσαμε, δεν ήταν ότι δεν βγήκαμε να τα πούμε στο κόσμο...».

Αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο τέως ΥΠΟΙΚ τον χαρακτηρίζει «ανίκανο ανθρωπάκο, αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών», ενώ για την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, λέει πως «αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα».

«Η προσωπική μου εμπειρία για τον Σόιμπλε που είναι ο πιο δυνατός υπουργός Οικονομικών που υπάρχει στην Ευρώπη, έναν άνθρωπο που ήταν μπροστά μου Γολιάθ ενώ εγώ ήμουν ένα μυρμηγκάκι και παρόλα αυτά τον είδα σαν ένα ανίκανο ανθρωπάκο που είναι πιασμένος σε μια πλεκτάνη, σε δυνάμεις που ανταγωνίζονται η μια την άλλη και αυτός είναι πιασμένος στη μέση ως διευθυντής ορχήστρας να προσπαθεί να τις διευθύνει κάπως για να πετύχει την δική του νίκη εναντίον της Μέρκελ...», υπογραμμίζει.

«Δεν είναι δηλαδή μια οικονομική διάνοια;» ρωτάει μια δημοσιογράφος και ο τέως υπουργός Οικονομικών απαντά: «Όχι, όχι, καθόλου. Είναι αστοιχείωτος από πλευράς οικονομικών και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Δεν τον νοιάζει! Το ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει. Χρησιμοποιεί την οικονομική εξουσία που έχει για δικούς του, πολιτικούς σκοπούς».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ λειτουργεί με ορίζοντα τους επόμενους τρεις μήνες και δεν έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Όσον την αποκάλυψη της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου από τα Wikileaks, ανέφερε:

Το ότι βγήκε αυτό στα Wikileaks τους χάλασε τα σχέδια... Αν πάνε τον Ιούλιο για πιστωτικό γεγονός θα ξεφτιλιστεί και ο Τόμσεν και η Μέρκελ, οπότε αυτό δεν θα γίνει... 

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης προβλέπει ότι το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο έως εφιαλτικό.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. ευρώ νέων περικοπών σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start ups, αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού» επισημαίνει και συμπληρώνει: «Το θέμα είναι ποιος θα το οργανώσει αυτό το πράγμα...».