Η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και η μέχρι πρότινος συμπεριφορά της Κυβέρνησης έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ηγετικών δυνάμεων της Δύσης. Τούτου δοθέντος, οι ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες σύναψης συμφωνίας με την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρθεί η στασιμότητα.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια της οποίας προέκυψε ταύτιση απόψεων της Ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.

Σε λίγη ώρα είναι προγραμματισμένο το Euro Working Group στο οποίο αναμένεται ουσιαστικά να επικυρωθεί η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς και να μπει στη συζήτηση για τον τρόπο απομείωσης του χρέους. Συγκεκριμένα, το EwG τη συμμετοχή της Κομισιόν και του ESM, θα ασχοληθεί σήμερα με το ζήτημα τους ελληνικού χρέους, επί τη βάση των εναλλακτικών προτάσεων που κατατέθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κείμενο της συμφωνίας εξετάζεται από την αρμόδια ομάδα εργασίας, εμπεριέχοντας και το μηχανισμό εξισορρόπησης δημοσιονομικών μεγεθών, γνωστό και ως «κόφτη». Για το ζήτημα αυτό, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα διατυπωθεί το κείμενο αλλά και αν έχει λεπτομερή αναφορά στα μέτρα τα οποία θα προβλέπονται από την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίασης παρασκηνιακής ενημέρωσης (off the record), με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ενημέρωση θα γίνει από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30 της Παρασκευής.