Πυρά κατά της κυβέρνησης με αφορμή το θέμα του δημοσιονομικού «κόφτη» που συζητήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup εξαπολύουν από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «ο νόμος για το Δημόσιο Λογιστικό (ν. 4270/2014, ΦΕΚ 143/Α’) προβλέπει την ύπαρξη διορθωτικού μηχανισμού αποκλίσεων στην Εκτέλεση του Προϋπολογισμού, με το δημοσιονομικό κενό να προσδιορίζεται εκ των υστέρων». Ωστόσο όπως αναφέρει, βάσει της δήλωσης του Eurogroup προβλέπεται η νομοθέτηση ακόμη ενός πρόσθετου προληπτικού μηχανισμού, ο οποίος παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης δεν υπήρχε. «Εάν υπήρχε, το Eurogroup δεν θα ζητούσε να θεσμοθετηθεί» τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔ.

Όπως εξηγεί η Νέα Δημοκρατία, ο «κόφτης» που συζητείται τώρα, είναι ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετικός από τον υφιστάμενο μηχανισμό καθώς:

  • Είναι συγκεκριμένος: Αφορά 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ μέτρα. Είναι σαφές ότι το δημοσιονομικό κενό είναι προσδιορισμένο εκ των προτέρων.
  • Είναι στοχευμένος: Αφορά περικοπές μισθών και συντάξεων και μείωση μεταβιβάσεων (π.χ. σε ΟΤΑ) και επιχορηγήσεων (π.χ. σε ασφαλιστικά ταμεία) για τις οποίες απαιτούνται οι τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων που τις προβλέπουν.
  • Είναι μόνιμος: Αφορά διορθώσεις αποκλίσεων γενικά για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος, δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες.

«Διορθωτικός μηχανισμός αποκλίσεων, ιδίως στο σκέλος των δαπανών, είναι απαραίτητος για τον σεβασμό των χρημάτων των φορολογουμένων και τη χρηστή οικονομική διαχείριση. Η Νέα Δημοκρατία τον θεσμοθέτησε» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Κόφτης» που επιβάλλεται μετά την ιδεοληπτική, εξοντωτική αύξηση φόρων και εισφορών της κυβέρνησης Τσίπρα, θα βυθίσει την οικονομία ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση και θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή. Και φόροι και μείωση μισθών και συντάξεων, οδηγούν στη μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων.