current views are: 8

12 Μαΐου 2016
Δημοσίευση18:16

Τσίπρας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης μπαίνουμε σε εποχή ανάπτυξης

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Δημοσίευση 18:16’

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, σημειώνοντας ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του απόψε στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Όπως υπογράμμισε «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει νέες προοπτικές για τον τουρισμό», ο οποίος, σημείωσε, αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και «θα είναι πάλι η αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα μας».

Για το θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων», προσθέτοντας ότι «η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ’ όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια – καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας». 

Ακόμη ανέφερε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά. 

Επίσης εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους πάνω από 10 δισ. ευρώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία, πράγμα που όπως είπε, θα ανατρέψει προβλέψεις και η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το τέλος του έτους. Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 2.7%, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τώρα, είναι ώρα η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τράπεζες επισημαίνοντας ότι «είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια» ενώ συμπλήρωσε πως γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ και σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα στο εσωτερικό όσο και διεθνώς ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας». «Έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί ένα φάρο σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους».

Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης, της σεμνής προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ειδικά για τον κλάδο των ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιφράσεων, θα εφαρμοστεί από το 2018. «Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος.  Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017», τόνισε.

 


σχετικα αρθρα