ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εδώ το χρέος, εκεί το χρέος και η συζήτηση συνεχίζεται

του Αντώνη Γκιόκα - Δημοσίευση 13 Μαΐου 2016, 07:30 / Ανανεώθηκε 13 Μαΐου 2016, 07:15
Εδώ το χρέος, εκεί το χρέος και η συζήτηση συνεχίζεται
Facebook Twitter Whatsapp

«Όταν υπάρχει καλή διάθεση, όλα μπορούν να γίνουν. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού euroworkinggroup. Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η Αθήνα εκτιμά πως μια λύση-πακέτο του ελληνικού θέματος θα μπορούσε να δοθεί στο eurogroup της 24ης Μαΐου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Όταν υπάρχει καλή διάθεση, όλα μπορούν να γίνουν. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Euroworking Group. Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η Αθήνα εκτιμά πως μια λύση-πακέτο του ελληνικού θέματος θα μπορούσε να δοθεί στο eurogroup της 24ης Μαΐου. 

Από την στιγμή που υπάρχει απόλυτη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο κόφτης, η συζήτηση για το χρέος τέθηκε και επίσημα στο τραπέζι και όλα τα επιπλέον μέτρα που θα περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία εγκρίθηκαν από τους δανειστές, τίποτα δεν δείχνει ικανό να μπλοκάρει τον δρόμο για την επόμενη μέρα.  

Πλέον, όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, έτσι ώστε όλα τα προαπαιτούμενα να λάβουν ως πακέτο τον δρόμο για την Βουλή και στις Βρυξέλλες να ειπωθεί το τελικό, πολυπόθητο «ναι» για την ελληνική πλευρά, που θα σημάνει και το κλείσιμο της αξιολόγησης.  

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά καλοβλέπει την πρόταση του ESM για  την εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ , γνωρίζοντας όμως πως η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες.

Πάντως, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δεν έχουν σταματήσει όλο αυτό τον καιρό, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των συζητήσεων.