Εν αναμονή της εφαρμογής των νέων ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν ή έρχονται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όταν και αναμένεται να δοκιμαστεί το αφήγημα των δύο κυβερνητικών εταίρων για μία θετική συμφωνία που οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το πεδίο της κριτικής της προς την κυβέρνηση, υπερβαίνοντας τη μονοθεματική αντιπαράθεση επί των μνημονίων. 

Παιδεία, υγεία (προσεχώς), κοινωνικό κράτος, απασχόληση, εθνικά θέματα και μεταναστευτικό, επενδύσεις και ανεργία μπαίνουν στην ατζέντα της Συγγρού, προκειμένου να ενισχύσουν το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα. Παρά την απογοήτευση κάποιων πολιτικών στελεχών αλλά και μερίδας της οργανωμένης βάσης που ανέμεναν κατάρρευση της κυβέρνησης των κ. Τσίπρα και Καμμένου, ο γαλάζιος σχεδιασμός εξελίσσεται με ορίζοντα πλέον το φθινόπωρο, όπου πλέον αρκετοί θεωρούν ως ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεδομένου ότι παραμένει αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί η συμφωνία επί όλων των θεμάτων (μέτρα, μηχανισμός, χρέος) μέχρι το eurogroup της 24ης Μαΐου ενώ είναι σαφές ότι τους θερινούς μήνες οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να ασχοληθούν ξανά με το ελληνικό πρόβλημα (άλλωστε εκκρεμεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία αλλά και οι ισπανικές εκλογές), δεν είναι λίγοι όσοι πιθανολογούν μία μερική συμφωνία εντός των επόμενων ημερών και επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από... Σεπτέμβριο. 

Στο μεσοδιάστημα, στη Ν.Δ. φιλοδοξούν να κάνουν πρόοδο τόσο ως προς την ωρίμανση του προγράμματος όσο και ως προς την αποδοχή του αιτήματός τους για εκλογές από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Υπό αυτή την έννοια, η σκληρή αντιπολίτευση θα κυριαρχήσει, οι υψηλοί τόνοι θα περισσέψουν ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με σειρά παρεμβάσεών του, (σήμερα επισκέπτεται το Περιστέρι προκειμένου να μιλήσει με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής), θα δίνει τον τόνο της κριτικής απέναντι στο δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου.

Ο «ολοκληρωτικός» αυτός πόλεμος, εφόσον οι εξελίξεις είναι γραμμικές και δεν υπάρξουν τα δράματα του περασμένου καλοκαιριού, αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ, ανάλογα με τις εξελίξεις, η συνέχεια θα δοθεί, παραδοσιακά, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.