current views are: 6

13 Μαΐου 2016
Δημοσίευση06:07

Το Μαξίμου αποκαλύπτει μυστική συνάντηση με Σόιμπλε! Κρίση ειλικρίνειας ή γκάφα;

Μυστική συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Κορεάτης Κλεν Κλιμ και άλλοι σύμβουλοι. 

Δημοσίευση 06:07’

Μυστική συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Κορεάτης Κλεν Κλιμ και άλλοι σύμβουλοι. 

Του Frank Underwood

Μυστική συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Κορεάτης Κλεν Κλιμ και άλλοι σύμβουλοι. Μια συνάντηση η οποία θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αξιολόγηση. Αυτό διέρρευσε, χθες, από κύκλους του Μαξίμου. Είδηση με ενδιαφέρον, βέβαια. Αλλά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ότι διαρρέει. Γιατί άραγε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

Η πρώτη αξιολόγηση ουσιαστικά οδεύει προς το τέλος της –όχι εύκολα και, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί. Με την έννοια ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πρώτο “πακέτο” (φορολογικό, ασφαλιστικό, “κόκκινα δάνεια”, Ταμείο αποκρατικοποιήσεων κ.λπ.), όπως και για το δεύτερο (αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών)· ωστόσο μεγάλη εκκρεμότητα θα παραμένει το χρέος. Η διαφωνία σ’ αυτό το θέμα μεταξύ ΔΝΤ και ESM είναι αγεφύρωτη, με τη Γερμανία (και κάποιες, ακόμα, χώρες-δορυφόρους της) να πιέζουν για όσο το δυνατόν λιγότερες παραχωρήσεις στο ζήτημα του χρέους.

Το Ταμείο πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο (μακρινό) μέλλον, αντί για μια μεγάλη ελάφρυνση του χρέους σήμερα, όπως επιδιώκει το ίδιο. Επίσης, το Ταμείο δέχεται πίεση από τους Ευρωπαίους, προκειμένου να δεχθεί να μην είναι συγκεκριμένες οι περικοπές που θα προβλέπει ο μηχανισμός. Και, μάλλον, θα “περάσει” των Ευρωπαίων, μιας και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ελέγχεται από τους Αμερικανούς, τη Γερμανία καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιθυμούν καμιά νέα ελληνική κρίση, αυτό το διάστημα, λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος και του προσφυγικού.

Αν δούμε με ψυχραιμία τα γεγονότα, και πέρα από τους (αδικαιολόγητους) πανηγυρισμούς του Μαξίμου, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη. Πρώτον: Νομοθετείται ένας “κόφτης“, για τον οποίο πανηγυρίζει η ηγετική ομάδα του Μαξίμου –τον χαρακτηρίζει, μάλιστα, “ευφυή ιδέα” που “ανέτρεψε την απόφαση του λεγόμενου Washington Group“–, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωπου του Προέδρου όχι μόνο δεν κατανοούν την ακύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών της χώρας αλλά καμαρώνουν κιόλας ότι ήταν δική τους ιδέα –ερασιτέχνες. Δεύτερον, αποκαλύπτουν (ποιος ο λόγος;) ότι “καθοριστικό χαρακτήρα […] είχε μυστική συνάντηση ΤσακαλώτουΣόιμπλε, καθώς και ο ρόλος του Γκλεν Κιμ και των υπολοίπων συμβούλων του Έλληνα ΥΠΟΙΚ” – δυο φορές ερασιτέχνες… Αποδεικνύονται, έτσι, επικίνδυνα ερασιτέχνες που παίζουν με τη φωτιά και –ηθελημένα ή άθελα– υπονομεύουν τους χειρισμούς Τσακαλώτου. Στις Βρυξέλλες, πάντως, ο ίδιος ο υπουργός δεν είχε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση, βέβαια, με τη συγκεκριμένη συμφωνία πράγματι θα πάρει μια ανάσα. Σοβαρή ρύθμιση, πάντως, για το χρέος δεν θα πάρει, καθώς για το Βερολίνο είναι πολύ σημαντικό η όποια απόφαση να καθυστερήσει και να ληφθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές, το 2017. «Ο Β. Σόιμπλε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν αποφασίσει να αποφύγουν, για τώρα, κάθε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα τους ανάγκαζε να έχουν μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη γερμανική Βουλή», αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, παραπέμποντας σε “πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις τους”.

Και αν αυτές είναι υποθέσεις, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή του προς την Ολλανδική Βουλή, είναι αποκαλυπτικός: Ονομαστικό κούρεμα του χρέους αποκλείεται, καθώς “τα μέτρα για το χρέος πρέπει να εξαρτώνται από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM και την επίτευξη των στόχων”. Με απλά λόγια: Σκάσε και κολύμπα…

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, και το Μαξίμου ας μην τα κάνει δυσκολότερα με άσκοπους και πρώιμους πανηγυρισμούς μοιράζοντας σημειώματα που μπορούν (τουλάχιστον) να παρεξηγηθούν. Για μια ακόμα, πάντως, φορά το Μαξίμου πρωτοτύπησε: Αποκάλυψε… μυστική συνάντηση!


σχετικα αρθρα