Στο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του και το πώς αυτό έκρινε την επίτευξη συμφωνίας σχολίασε ο υπουργός περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης. 

Σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε: 

«Θεωρώ σημαντική τη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του «Όχι. Εάν δεν υπήρχε το «Όχι», να είστε βέβαιοι, ότι οι ακραίες ευρωπαϊκές δυνάμεις την δεδομένη στιγμή, θα είχαν επιχειρήσει να υλοποιήσουν το Grexit».

«Αλλά όταν είδαν μία κυβέρνηση τον Ιανουάριο να βγαίνει και να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτό να επιβεβαιώνεται μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, και στο δημοψήφισμα, τότε αποφάσισαν πως είναι αναγκασμένοι να μπουν σε μία συμφωνία», τόνισε ο υπουργός.

«Βοήθησε λοιπόν καταλυτικά, έπαιξε καταλυτικό ρόλο θετικό το «Όχι» στην επόμενη φάση», σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης.

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπε: 

«Να βάλει ποιους; Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν σήμερα να συμμετάσχουν; Το ΠΑΣΟΚ το οποίο αρνείται να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Το ΠΑΣΟΚ το οποίο αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από τεράστιες αντιφάσεις, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις όποιες θετικές αναζητήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και υμνεί στο όνομα της ακραίας πολιτικής που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα; Που έχει ονόματα βαρίδια στο εσωτερικό του;».

Για το Ποτάμι είπε ότι «είναι ένα άμορφο πράγμα, το οποίο τα έχει όλα σε συσκευασία ενός», ενώ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την Ένωση Κεντρώων.


Ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε,  ότι τα μέτρα δεν είναι εύκολα, καθώς παρόλο που είναι "πιο ήπια από αυτά που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα τα δύο προηγούμενα μνημόνια, λειτουργούν προσθετικά κι άρα μειώνουν τις ήδη καταπονημένες αντοχές του ελληνικού λαού», ενώ σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας κι άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ανοίξει, όπως τα θέματα των εργασιακών σχέσεων.

Τόνισε, ωστόσο, «πλέον εντάσσονται σε μια διαφορετική λογική και όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε ότι μπαίνουμε στον δρόμο της ανάκαμψης».