ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 13 Μαΐου 2016, 11:38 / Ανανεώθηκε 13 Μαΐου 2016, 11:08
Τα μηνύματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Διπλό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από την ελληνική πλευρά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διπλό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από την ελληνική πλευρά. 

Πρώτον, ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς απώλειες στέλνει στις ΗΠΑ, μήνυμα πολιτικής σταθερότητας. Και δεύτερον, ότι χρειάζεται άμεση και πειστική λύση στο θέμα του χρέους. 

Στο θέμα αυτό ειδικότερα, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν, και μάλιστα επί γερμανικού «εδάφους» και στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt". «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία... αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση στα προβλήματα», υπέδειξε ο Αμερικανός «σοφός». 

Ενώ για το μήνυμα περί πολιτικής σταθερότητας, πρέπει κανείς να σταθεί στα όσα είπε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό. Υπογράμμισε, έτσι, τη σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., αλλά και της ενεργούς συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας. 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», ήταν το μήνυμα από την πλευρά του Ν. Παππά, που υπογράμμισε επιπλέον τη σημασία της θετικής κατάληξης του Eurogroup: «Ανοίγει το δρόμο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη χρηματοδότηση της χώρας και τη συζήτηση για το χρέος, η οποία, με τη σειρά της, καθιστά πλέον την ελληνική οικονομία ένα μακροπρόθεσμα σταθερό περιβάλλον για ανάπτυξη». 

Ο Ν. Παππάς φάνηκε πάντως -μέσα από τις γραμμές- ότι περιέγραψε τον αρνητικό ρόλο που έχει παίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Το 2015», ανέφερε στη συνάντηση με τον Τζ. Λιου, «έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ …το ΔΝΤ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%». 

Σε όλες τις επαφές του, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ανέλυε το τρίπτυχο της ελληνικής επιτυχημένης- συνταγής, ανακεφαλαιοποίηση -αποκρατικοποιήσεις -νέος αναπτυξιακός νόμος.