Το timing φαντάζει λάθος. Η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γίνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η δημοσιότητα δεν είναι αυτή που ανέμεναν οι διοργανωτές, ούτε βεβαίως και ο ενθουσιασμός που θα περίμεναν σε μια τέτοια εκδήλωση που για κάποιους θα σήμαινε μια νέα αρχή στον πολύπαθο χώρο.

Με το Ποτάμι ουσιαστικά εκτός της διαδικασίας μια και ο Σταύρος Θεοδωράκης τορπίλισε το διάλογο και από την αρχή φάνηκε να λέει "ναι" στη συμμετοχή του Ποταμιού μόνο και μόνο για να εκτονώσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του, η διεύρυνση μέσω Ποταμιού απέτυχε.

Μπορεί Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι να έχουν κοινές πρωτοβουλίες στη Βουλή, εκτός Βουλής όμως δεν μπορούν να συνυπάρξουν καθώς όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί έστω σε μικρούς κομματικούς σχηματισμούς παρά να μπουν κάτω από την ίδια στέγη.

Επί της ουσίας η πρωτοβουλία θα πορευτεί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις οργανώσεις του χώρου και πιθανότατα κάποια λίγα στελέχη από το Ποτάμι. Εκτός και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου που δεν προσκλήθηκε στο διάλογο. Κάποιοι υπερβολικά αισιόδοξοι τονίζουν πως μετά τη συνδιάσκεψη θα υπάρξει και πάλι κινητικότητα , οι πραγματιστές πάντως επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. 

Η Φώφη Γεννηματά είναι ισχυρή στη θέση της και οι επιδόσεις της οι προσωπικές στις δημοσκοπήσεις είναι πάνω από τα αναμενόμενα. Με τις εκλογές να απομακρύνονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται πως θα έχουν τουλάχιστον όλο το καλοκαίρι να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια τους και για τον αντιπολιτευτικό τους λόγο και για να εξετάσουν πως θα καταφέρουν και πάλι να μιλήσουν στον κόσμο.

Τα πρόωρα δείγματα από τις συγκεντρώσεις στην επαρχία είναι ενθαρρυντικά καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες προσέρχονται να ακούσουν και πάλι τα στελέχη να τους μιλούν αλλά και οι πολίτες να τοποθετηθούν.