Έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει καταστεί δυνατή η εγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών, σε σχετικά αξιοπρεπείς συνθήκες, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ενώ αναφέρθηκε σε προβοκατόρικα δημοσιεύματα σχετικά με τις συνθήκες σε κέντρα φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη σχετικά με το κέντρο του Σκαραμαγκά και τις αιτιάσεις για ελλείψεις κυρίως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε διερμηνείς, συγκοινωνίες αλλά και το ότι  ο χώρος είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, ο υπουργός το χαρακτήρισε «συγκριτικά καλό κέντρο».

Σύμφωνα με τον υπουργό άλλωστε το κέντρο στον Σκαραμαγκά τηρεί τους διεθνείς κανονισμούς ενώ τόνισε ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται από το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και πως έχει εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση.

Ωστόσο σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και πως η είσοδος στην Ελλάδα 60.000 προσφύγων σε έναν μήνα αντιστοιχεί με την είσοδο 580.000 ανθρώπων στη Γερμανία το ίδιο χρονικό διάστημα.

«Πρόκειται για οξεία κατάσταση και καταβάλλουμε μείζονα προσπάθεια για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας και αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων» ανέφερε ο υπουργός.

Απαντώντας σε καταγγελίες του κ. Κατσώτη ότι μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ελληνικών και ξένων, προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να δημιουργούν στους πρόσφυγες την αίσθηση ότι θα φύγουν σύντομα, προκαλώντας ένταση φέρνοντας ως παράδειγμα τη Χίο και όσους επιχείρησαν να κολυμπήσουν ως την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για εικόνα κατασκευασμένη για την τηλεόραση, η οποία «συμβόλιζε ή προβοκάριζε».

 «Ο χώρος της αριστεράς έχει πέσει πολλές φορές θύμα τέτοιων στημένων καταστάσεων» είπε απευθυνόμενος στον κ. Κατσώτη και επικαλέστηκε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό.

«Μια οργάνωση, το ΚΕΡΦΑ, εξέδωσε ανακοίνωση και υποστήριζε ότι στο Ελληνικό, περίπου 1000 άτομα έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και έχει εκδηλωθεί επιδημία γαστρεντερίτιδας» είπε ο κ. Μουζάλας, για να συμπληρώσει: «Επισκέφθηκα ο ίδιος τον χώρο, δεν υπήρχε απεργία πείνας ενώ είχαν διαγνωσθεί 30 περιστατικά, τα οποία δε μπορούν να χαρακτηρισθούν επιδημία. Την ίδια μέρα όμως, μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού έγραφαν ότι, "γίνεται απεργία πείνας στο Ελληνικό και οι επιδημίες μαστίζουν την Ελλάδα"».

Για τις ΜΚΟ, ο κ. Μουζάλας σημείωσε, ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει και ότι τη Βουλή θα πρέπει να την απασχολήσει ο έλεγχός τους, εάν δηλαδή τα χρήματα που έχουν λάβει δαπανώνται για το σκοπό αυτό που δόθηκαν, «ή γίνεται πάρτι ανάμεσά τους».