Μικρό καλάθι για τη συζήτηση για το χρέος και συγκεκριμένα για το πόσο μπορεί να διαρκέσει εξακολουθεί να κρατά η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από σημερινές δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ υπάρχει βεβαιότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup στις 24 Μαΐου. Η ίδια άλλωστε τόνισε ότι δεν πρόκειται να χρειαστούν επιπλέον μέτρα και εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται ανασχηματισμός στην κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον.

«Αυτά τα οποία έχουμε, όχι μόνο ως αίσθηση, όχι μόνο ως άποψη, αλλά και ως δεδομένα, με βάση τις δηλώσεις των συμμετεχόντων αξιωματούχων, είναι ότι στις 24 του μηνός θα κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει συζήτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει να κάνει με το χρέος. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι μια απλή συζήτηση» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό της Ζακύνθου STIGMA RADIO 97,6, κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές εργασίες του EuroWorking Group.

Όπως υπογράμμισε ο οδικός χάρτης για τις ενέργειες και τη συζήτηση για το χρέος έχει αποτυπωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup και τόνισε ότι αυτό «είναι πάρα πολύ σημαντικό» και  «κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα».

Αναφερόμενη στα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι αυτά τα οποία εφαρμόζονται και ψηφίζονται σήμερα είναι τα συμφωνηθέντα του περασμένου Ιουλίου, «χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον».

«Δεν είναι επιπλέον μέτρα αυτά τα οποία έρχονται σήμερα αλλά είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «εχουμε τα του μνημονίου του καλοκαιριού, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, το 3% του ΑΕΠ το οποίο θα ψηφίζαμε μέσα στο διάστημα που διανύουμε και το οποίο και υλοποιούμε ακριβώς, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε».

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, που δεν μειώθηκαν μισθοί και κύριες συντάξεις, όπως υποσχεθήκαμε, και νομοθετήθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, προστατεύεται η πρώτη κατοικία και στα επιχειρηματικά δάνεια τα συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι μέσα σε αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους με τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα όσον αφορά την πρώτη κατοικία, το να μην επιβαρυνθούν φορολογικά και ασφαλιστικά αυτές οι κατηγορίες και να κάνουμε μέσω αυτής της μεταρρύθμισης αναδιανομή, ούτως ώστε αυτή τη φορά τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν και αντέχουν να πληρώσουν περισσότερο. Αυτό ακριβώς κάναμε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Γεροβασίλη επέμεινε ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης τονίζοντας ότι «εάν σήμερα υπήρχε αυτός ο μηχανισμός, για φέτος προφανώς και δεν θα ενεργοποιούταν γιατί οι στόχοι μας είναι πολύ παραπάνω, είναι 1% παραπάνω» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει λόγους να είναι αισιόδοξη διότι έχει μπροστά της νούμερα που το αποτυπώνουν.

«Έχουμε περισσότερους λόγους να συζητάμε με αισιοδοξία σήμερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια της κοινωνίας. Όλη η προσπάθεια είναι για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση γρήγορα, αποτελεσματικά, σε μία άλλη κατεύθυνση και βεβαίως με την κοινωνία όρθια και προστατευμένα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει και πότε ανασχηματισμό. «Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται στον δημόσιο διάλογο γιατί ο πρωθυπουργός είχε πει ότι σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα κριθεί το έργο των υπουργών, όπως και πρέπει να γίνεται- όπως ξέρετε είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα το πότε και το τι είδους ανασχηματισμός θα γίνει. Κατά την εκτίμησή μου δεν επίκειται στο άμεσο χρονικό διάστημα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη