Τον Γιάνη Βαρουφάκη επικαλείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από ΔΝΤ, ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενώ παραλληλίζει το σοβαρό τραυματισμό του από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον με ένα Grexit.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο έλληνας πρώην ομόλογός του Γ. Βαρουφάκης του είχε πει πως ακόμα και με διαγραφή του χρέους πάλι στα ίδια θα έφτανε η χώρα έπειτα από τρία χρόνια.

«Ο έλληνας πρώην ομόλογός μου Γιάνης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος, είπε κάποτε: Αν διαγράψετε το χρέος μας, σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε σήμερα», δήλωσε ο Σόιμπλε για να προσθέσει: «Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης... Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για "απύθμενο πηγάδι". Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα».

Ωστόσο σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά διαμηνύει εκ νέου ότι δεν θα χρειαστεί κούρεμα.

«Θα συνεχίσουμε να τους βοηθάμε. Αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως συμφωνήσαμε, θα επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (το 2018) και θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του χρέους. Αν όχι, θα πρέπει να πάρουν πρόσθετα μέτρα», επισημαίνει.

Επαναλαμβάνει επίσης ότι είχε συζητήσει ενδεχόμενο Grexit με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, και χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. «Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα», αναφέρει.

«Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα» δηλώνει.