Με θετικά λόγια εκφράζεται για τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που εκτιμάει πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί η περιπέτεια του 2015, ενώ αναφέρει πως το Eurogroup της 9ης Μαΐου ήταν σημείο καμπής.

Σε άρθρο του στο προσωπικό του blog, σημειώνει πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απαντώντας θετικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει πως όσα είχαν συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2015 (μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, δάνειο 86 δισ. ευρώ και ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους), τιμήθηκαν από όλες τις πλευρές.

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος, «είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα ξαναεπαναληφθεί το δράμα του περυσινού καλοκαιριού που προκάλεσε φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον στην ατζέντα των συζητήσεων» και τονίζει ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Γιουνκέρ «εργάστηκαν σκληρά για να κλείσουν ισορροπημένες συμφωνίες, οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες για να ξεπεράσουμε τις ανταγωνιστικές θέσεις άλλων παιχτών«.

«Μπορούμε να κριτικάρουμε ή να επαινέσουμε την ικανότητα του κ. Τσίπρα, αλλά σε κάθε περίπτωση κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία που έχει στη Βουλή να εφαρμόσει σκληρά μέτρα και να πείσει ο ίδιος του Ευρωπαίους να σεβαστούν τις δεσμεύσεις του, παρότι δεν έχει συμμάχους προερχόμενους από την ίδια πολιτική οικογένεια ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες», αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί και σε άλλο σημείο της ανάρτησής του αναφέρει:

Μετά το Eurogroup της Δευτέρας είμαι πεπεισμένος για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει βραχυπρόθεσμα στις αγορές. Το 2014 η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πολιτικές αναταραχές που ακολούθησαν μείωσαν την έκταση αυτής της επιτυχίας με την χώρα να σημειώνει μία προσωρινή απόκλιση. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν στάθηκαν οριστικό εμπόδιο στην επιστροφή της χώρας στις αγορές και τη διατήρησή της στη ζώνη του ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει επίσης αναφορά στην ανεργία αλλά και στην επιβάρυνση της Ελλάδας από το προσφυγικό και υπογραμμίζει την ανάγκη επίτευξης ισορροπημένων αποφάσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και ΔΝΤ, προκειμένου να μην προσθέσουμε, όπως σημειώνει, λιτότητα στη λιτότητα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται πάνω σε μια δέσμη μέτρων για την ελάφρυνσή του, μέσω της μείωσης του κόστους των επιτοκίων και των επιμηκύνσεων των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, με τις προσπάθειες που κατέβαλαν, αξίζουν αυτές τις διευκολύνσεις.