Τις κατευθυντήριες γραμμές για την έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε "μια νέα εποχή" έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Όπως είπε, η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, δεν σημαίνει επανάπαυση, αλλά απαιτείται σοβαρό σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και η αναμενόμενη θετική εξέλιξη στο στόχο ελάφρυνσης του χρέους θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, κυρίως, όμως, για την ελληνική κοινωνία,  που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία 6 χρόνια. Αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση. 

Η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι, ακόμα πιο αποτελεσματικά, μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του Συνεδρίου, το οποίο θα οδηγήσει σε αναγυγκρότηση του κόμματος:

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ζήτημα της  ανασυγκρότησης του κόμματος  είναι κορυφαίο. Το αμέσως επόμενο διάστημα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πιο οργανωμένο τρόπο την πορεία προς το Συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση  και το άνοιγμα του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγηση του ο Γραμματέας της ΚΕ Πάνος Ρήγας, αναφέρθηκε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το κόμμα το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την κοινωνική οικονομία ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τα εργασιακά (π.χ. καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της παραβατικότητας), το θέμα της TTIP, αλλά και την εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία την επόμενη περίοδο, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.

Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου και ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση τώρα μεταφέρεται στο θέμα του χρέους, ως προς το οποίο η Ελλάδα πιέζει για την καλύτερη δυνατή λύση. Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της προσυμφωνίας του Eurogroup, κατά τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε στο θέμα του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ως προς το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει ενεργοποίησή του.

Στη συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν σε επίπεδο κόμματος και κυβέρνησης δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο και αριστερό αποτύπωμα.