Τον τελευταίο σκόπελο πριν το τελικό «ναι» στην αξιολόγηση καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση, μαζί της όμως και οι 153 βουλευτές. Μιλάμε για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, που συν τω χρόνω θα έχει μεγάλη προίκα, αλλά όμως και η αφετηρία του δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Όχι 9 αλλά 19 θα είναι εν τέλει οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες θα πρέπει να βάλει τη βούλα της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, θέλοντας και μη μάλλον... Η ταχύτατη προώθηση του φακέλου του Ελληνικού, αφού έχει προηγηθεί χαρακτηριστική καθυστέρηση, η μεταβίβαση μέρους της κρατικής συμμετοχής σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ –ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, αλλά και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι τα κυριότερα θέματα προς επίλυση.

Για το λόγο αυτό πριν εισαχθεί το 2ο νομοσχέδιο- «σκούπα» στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, θα πρέπει να έχει λήξει (και) η εκκρεμότητα αυτή. Ενδεχομένως με μια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη και την αποδοχή του νέου «πακέτου» ιδιωτικοποιήσεων.

Οι αποκρατικοποιήσεις ήταν, ούτως ή άλλως, ένα δύσκολο θέμα για τους βουλευτές και τα στελέχη της αριστεράς, τώρα όμως είναι η ώρα του μεγάλου «ναι», με αντάλλαγμα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την είσοδο της χώρας στην κανονικότητα –με ό,τι (θετικό) μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τους πολίτες και κυρίως τους πιο αδύναμους.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο ορισμός της διοίκησης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, καθώς ο χρόνος τρέχει και η διορία που έχει δοθεί, εκπνέει τον ερχόμενο μήνα. Κάποια προετοιμασία από την κυβέρνηση δεν έχει γίνει για τα τρία μέλη που θα πλαισιώσουν τα άλλα δύο που θα ορίσουν οι θεσμοί, για να παίρνουν κατ’ ουσίαν όλοι μαζί αποφάσεις, αφού απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5.