Τη σφραγίδα τους στη μετεκλογική συνεργασία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων έβαλαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Θεοδωράκης και Θόδωρος Σκυλακάκης στο 4ο Συνέδριο της Δράσης που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Η επικύρωση της μεταρρυθμιστικής συμμαχίας έγινε μέσα από τις ομιλίες τους, με τις οποίες έστειλαν το μήνυμα ότι μεταξύ τους υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας που βοηθά τις όποιες μελλοντικές συζητήσεις.

Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι ένιωθε ιδιαίτερα άνετα ανάμεσα στα στελέχη του μεταρρυθμιστικού χώρου που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές των καθισμάτων όπως ο ιδρυτής της δράσης Στέφανος Μάνος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Άγης Βερούτης και πολλοί άλλοι. «Η Δράση και το Ποτάμι έχουν αντισταθεί στο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται και για αυτό νοιώθω πολύ οικεία μαζί σας», σημείωσε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην συνέχεια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπει επικεφαλής αυτής της προσπάθειας: «Ναι, πράγματι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και ναι, η ΝΔ θα είναι ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που γεννιέται στη χώρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «παρά τις οποίες διαφωνίες και τις όποιες διαχωριστικές γραμμές, να πάμε όλοι μαζί, να οικοδομήσουμε συνθήκες μακροχρόνιας πολιτικής επικράτησης των ιδεών μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόθεση του Ποταμιού είναι «να συνεργαστούμε με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις», προσθέτοντας πως «θα είμαστε μαζί σε ένα συνεχή διάλογο για αυτά τα λίγα που μας χωρίζουν, καθώς θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό».

Το σήμα πάντως είχε δοθεί από τους οικοδεσπότες του Συνεδρίου, Στέφανο Μάνο και Θόδωρο Σκυλακάκη. Μάλιστα ο πρόεδρος της Δράσης αναφέρθηκε στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας πως «οι πολίτες τόλμησαν, και έδωσαν την ευκαιρία στο μεγαλύτερο κόμμα σήμερα στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί την εναλλακτική λύση μετά τις κυβερνήσεις των μνημονίων, φτάνει να συσπειρωθούν γύρω του οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».

Το ξεκίνημα της μεταρρυθμιστικής συμμαχίας συνέπεσε με μια νέα μέτρηση που είδε το φως της δημοσιότητας και δίνει προβάδισμα 10 μονάδων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την εφημερίδα thessnews, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5% και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επιλέγει το 15,5% των ερωτηθέντων.