Από τη στιγμή που τα πράγματα βαίνουν προς λύση και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δείχνει όλα και πιο κοντά, η κυβέρνηση μπορεί πλέον να αναπνεύσει ελεύθερα. Αυτό που επιδιώκουν πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το ξεδίπλωμα της δικής τους πολιτικής ατζέντας.

Τουλάχιστον σε μια σειρά από θέματα που μπορούν να παρακάμψουν τον έλεγχο των δανειστών. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους υπουργούς του να μετατοπίσουν τον κύριο όγκο της δουλειάς τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, τόσο οικονομικές, όσο και πολιτικές.

Στο πολιτικό πεδίο, οι βασικές προτεραιότητες είναι δύο. Η συνταγματική αναθεώρηση και ο νέος εκλογικός νόμος. Η δουλειά για την συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εσωτερικών περιμένουν τις βασικές κατευθύνσεις του Αλέξη Τσίπρα, σε μια συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει εντός του καλοκαιριού.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον εκλογικό νόμο, όπου αρκετές σκέψεις ήδη συζητούνται. Το νέο σύστημα δεν θα είναι η απλή αναλογική, θα είναι όμως αναλογικότερο έτσι ώστε να ευνοηθούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Μικρότερο θα είναι και το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα, ενώ θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Επίσης, προβλέπεται κατακερματισμός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Στην οικονομία, στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Από 9 ως 12 δισ. ευρώ εκτιμά το οικονομικό επιτελείο πως είναι τα χρήματα που μπορούν να διοχετευτούν στην αγορά το επόμενο διάστημα. Τα περισσότερα από αυτά θα προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ αναμένεται και ένα μεγάλο μέρος της δόσης που θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Επίσης, από στο Μαξίμου ποντάρουν πολλά και στον νέο επενδυτικό νόμο, όπως και στην άμεση έναρξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπει την δημιουργία σχεδόν 45.000 θέσεων εργασίας για οχτώ μήνες.