«Κομμάτι του πιο παλιού, του γηρασμένου μεταπολιτευτικού σκηνικού», χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και τον κατηγορεί ότι δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στην εξουσία για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Free Sunday, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συντονισμένων κινήσεων και μεθοδικού σχεδιασμού οικοδόμησης συμμαχιών και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, δηλαδή να μην υπάρξουν νέα μέτρα που να υπερβαίνουν τη συμφωνία του καλοκαιριού και να προκύπτει απερίφραστη δέσμευση για το χρέος.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η κ. Σβίγκου διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει γιατί έχει συναίσθηση των δυσκολιών μετά από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας και επισημαίνει ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Στο σημείο αυτό επισημαίνει πως «αν συνεχίζαμε στη βάση του δεύτερου μνημονίου, αυτού που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν και παρουσιάζουν ακόμα ως μια μεγάλη επιτυχία, τα επόμενα τρία χρόνια θα έπρεπε να παρθούν πρόσθετα μέτρα 20 δισ. Και φυσικά, αυτά τα χρήματα θα βρίσκονταν από την περικοπή των δαπανών, όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή από περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων».

Για την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι με τη συμφωνία μπαίνουν τα θεμέλια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προσθέτει ότι θα εκταμιευθεί μια μεγάλη δόση, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, με τον οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους, θα επιτευχθεί μια ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας αναφέρει η κ. Σβίγκου και τονίζει αυτά είναι δύο απαραίτητα βήματα, ώστε να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, να αποδεσμευτούν πόροι για την κοινωνική προστασία, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση της ανεργίας, ζητήματα που αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. «Δεν πρέπει όμως ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται ακόμα πιο σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε, ως κόμμα και ως κυβέρνηση, να υπερβούμε τις δυσκολίες», αναφέρει η Ράνια Σβίγκου.

Στην ερώτηση σε ποιον βαθμό είναι πολιτικά ανεκτές οι δεσμεύσεις που οι εταίροι ζητούν να αναλάβουμε, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, τονίζει πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι οι παράλογες αξιώσεις για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντοχής, αλλά αντοχής της κοινωνίας. Μετά από την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τα περιβόητα λάθη του ΔΝΤ, ο κόσμος έχει φτάσει πια στα όριά του. Το ΔΝΤ απαιτούσε τη νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση, η ΝΔ με τη στάση της «έβαζε πλάτη»», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι έγινε τελικά αποδεκτός ο σχεδιασμός ενός μηχανισμού διαπίστωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, που δεν προεξοφλεί ότι θα υπάρξουν και αποκλίσεις, και άρα νέα μέτρα. Όσοι πόνταραν στην καταστροφή, διαψεύστηκαν και από τα τελευταία στοιχεία της eurostat. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν ακάθεκτοι, για μικροπολιτικούς λόγους», αναφέρει η κ. Σβίγκου ενώ ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αυτόματων περικοπών, επικαλέστηκε τα φετινά δημοσιονομικά αποτελέσματα, που ήταν πολύ πιο θετικά από τα αναμενόμενα. «Άρα, το ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις, δεν είναι κάτι βάσιμο, το αντίθετο θα έλεγα», απαντά.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για νέα εμπλοκή στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup λόγω της αμετακίνητης στάσης του ΔΝΤ, επισημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ο διεθνής Τύπος μιλάνε για συμφωνία στις 24 Μαΐου και προσθέτει ότι οι συμμαχίες που έχει καταφέρει να οικοδομήσει η χώρα είναι αυτές που απομονώνουν τις ακραίες φωνές των δανειστών και των ντόπιων συνοδοιπόρων τους.

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον αριστερή, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπογραμμίζει ότι αριστερά σημαίνει διαρκής αγώνας για τα συμφέροντα των ασθενέστερων. «Παλέψαμε και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος είναι ισχυρότατος. Δεν κάναμε όσα θέλαμε, όσα θα έπρεπε να γίνουν. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να αρνηθούμε τον ιστορικό ρόλο τον οποίο μας έδωσε ο λαός, ο οποίος στήριξε και στηρίζει τις ελπίδες του πάνω μας», αναφέρει και προσθέτει: «Η ιστορία δεν γράφεται με "αν", γράφεται με πράξεις και με παραλείψεις, και είναι γεμάτη από μικρές και μεγάλες νίκες και ήττες. Ανέκαθεν, η Αριστερά ήταν για τα δύσκολα. Εμείς είμαστε εδώ, ούτε φυγομαχούμε ούτε σκιαμαχούμε. Και κρινόμαστε καθημερινά».

Η κ. Σβίγκου επικρίνει τη στάση που τηρεί η ΝΔ και τονίζει ότι «δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα απέδειξαν ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πια την ΝΔ. Παρά την τρομοκρατία, την προπαγάνδα μεγάλων ΜΜΕ, τη διαστρέβλωση, οι συμπολίτες μας κατάλαβαν ποιος αγωνίζεται για τους ασθενέστερους, τους φτωχοποιημένους, όλους όσοι είχαν εγκαταλειφθεί από το σύστημα του δικομματισμού».

Αναφέρεται ειδικότερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υπογραμμίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, παρά την αυτοπροβολή του ως το «νέο» κι «άφθαρτο», είναι κομμάτι του πιο παλιού, του γηρασμένου μεταπολιτευτικού σκηνικού. Και τώρα, εγκλωβισμένος κι από τους ακροδεξιούς αντιπροέδρους του, δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στην εξουσία για να συνεχίσει το γνωστό έργο τού κ. Σαμαρά, το οποίο υπερασπίζεται ακόμα και σήμερα», αλλά όπως σημειώνει «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κόσμος θα τους κάνει την χάρη. Ενδεχομένως βέβαια η "βελόνα" να έχει κολλήσει στις εκλογές και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων. Τόσο το χειρότερο για τη ΝΔ και τον νέο της πρόεδρο».

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με νεοφιλελεύθερες λογικές και τους εκπροσώπους τους, που έχουν ως δόγμα τους μια σκληρή, ταξική λιτότητα. Κόμματα που έβλεπαν και βλέπουν το κράτος ως λάφυρο, που διέλυσαν τη δημόσια υγεία, την παιδεία, που δημιούργησαν σχέσης πατρωνίας με τη διαπλοκή».

Για την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης, οπότε και ο όγκος διαπραγμάτευσης δεν είναι τόσο μεγάλος όσο το προηγούμενο διάστημα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην Υγεία, την Παιδεία, την Ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση του κράτους, το προσφυγικό. «Αυτοί είναι οι πέντε τομείς στους οποίους οφείλουμε να επικεντρωθούμε. Κανένας άνθρωπος μόνος κι απροστάτευτος, χωρίς περίθαλψη και φάρμακα: κι εδώ, πρέπει να πούμε ότι έχει γίνει ήδη έργο», αναφέρει και προσθέτει ότι στην εκπαίδευση η μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει, αυτές τις μέρες γίνεται προσπάθεια αναμόρφωσης, επέκτασης και ενδυνάμωσης των Ολοήμερων, ενώ ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να στηθεί ξανά στα πόδια του, μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης, παράδοσης στον κομματισμό και την πελατοκρατία. Η κ. Σβίγκου αναφέρεται και στο προσφυγικό και σημειώνει ότι έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της ενσωμάτωσης στην κοινωνία όσων συνανθρώπων μας θα παραμείνουν εδώ.