Τη πεποίθηση ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θέλει μια άμεση και καθαρή λύση για το ελληνικό χρέος εξέφρσε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά τη σειρά συναντήσεων που είχε σήμερα με εκπροσώπους κάποιων από τα μεγαλύτερα στον κόσμο επενδυτικά funds, ομίλους asset management και επενδυτές.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις οικονομικές εξελίξεις και το γεγονός ότι η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί το πρόγραμμα, αλλά υπερβαίνει τους στόχους του και τόνισε ότι μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο.

Όπως επισήμανε ο Ν. Παππάς βασικό χαρακτηριστικό αυτής της καινούριας εποχής είναι η σταθερότητα που εκπέμπει μια χώρα η οποία υλοποιεί τα όσα δεσμεύεται, τόσο σε επίπεδο οικονομικών στόχων όσο και μεταρρυθμίσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλόξενο για επενδυτές και επιχειρήσεις οι οποίες σέβονται το νόμο και επιδιώκουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το Μαξίμου οι συνομιλητές του υπουργού Επικρατείας συμφώνησαν πως είναι πλέον σαφές ότι η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας σε διαρκή κρίση ανήκει στο παρελθόν.

Σήμερα, η εικόνα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας περιγράφει μια κυβέρνηση που τηρεί τα συμφωνηθέντα, διαθέτει την πολιτική βούληση και τη σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία  και -με το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης- βάζει τη χώρα σε μια νέα τροχιά, σε έναν καινούριο ανοδικό κύκλο ανάπτυξης, σε μια κατάσταση τελείως διαφορετική από όσα απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τα τελευταία χρόνια.

Κύριο χαρακτηριστικό της Ελλάδας -στο οποίο εστίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους οι επενδυτές- κατά τον κ. Παππά, αποτελεί η σταθερότητα. Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, τονίζει, επιθυμία τους είναι οι θεσμοί να ξεπεράσουν άμεσα τις διαφωνίες τους ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η συζήτηση για το χρέος.

Όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις των επενδυτών, η αγορά δεν έχει ακόμη προεξοφλήσει τα «καλά νέα» από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές μετοχών και ομολόγων και αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ελληνική αγορά.

«Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιθυμεί γρήγορη και καθαρή λύση στο ζήτημα του χρέους», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους επενδυτές.