Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 
 
Αν και εφόσον όλα αυτά δρομολογηθούν όπως εκτιμά και αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου, οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι τρεις: α) συνέδριο, β) εκλογικός νόμος και γ) ανασχηματισμός.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται επιβεβλημένες στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει το κλίμα, τους εσωτερικούς συσχετισμούς και να μεταδοθεί και ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι κάτι αλλάζει ουσιαστικά και γυρίζει σελίδα και ανοίγει νέος κύκλος.

Με το συνέδριο θα επιχειρηθεί, πέρα από τα εσωκομματικά ιδεολογικά τραύματα που αφήνει η συμφωνία με τους πιστωτές, να γίνει άνοιγμα σε δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και αυτό για να δοθεί το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγεται και έχει κοινωνική βάση και άρα έχει και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μαζί του στα πλαίσια της μετεξέλιξής του.

Ο εκλογικός νόμος είναι το πολιτικό εργαλείο για να καταγραφούν και στο εκλογικό σώμα, μέσα από τις κάλπες αυτές οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη. Ουσιαστικά θα εξυπηρετούν τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό και γι’ αυτό θα γίνει και πιο αναλογικό το μπόνους, θα καταργηθούν περιφέρειες, κ.α.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, αυτός έχει συζητηθεί μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και έχει συμφωνηθεί η όποια σχετική κίνηση να γίνει στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Όπως αρχίζει να διαφαίνεται αλλά και σύμφωνα με τα όσα υπαινίσσονται κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προσδώσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Προ ημερών το είπε εμμέσως και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη που άνοιξε το θέμα, αν και αναγκάστηκε μετά να το κλείσει την επομένη μέρα, καθώς δεν άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου να συντηρείται η συζήτηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρωθυπουργός θέλει να εντάξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο και ειδικά από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ που όμως έχουν και αριστερό προφίλ.

Παρά τις προσπάθειες για πολιτική διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά όμως, μία τέτοια απόπειρα δεν φαίνεται να συναντά πολλούς προθύμους - τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων που θα σηματοδοτούσαν μία πραγματική πολιτική στροφή.

Κατά πληροφορίες πάντως, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται να χαρακτηριστεί από μία εξέλιξη: την πιθανολογούμενη ανάθεση κάποιου ρόλου στον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, εκτός εάν ο ίδιος δεν επιθυμεί και συμμετάσχει στο σχήμα η κόρη του Μαρία Κουβέλη, δικηγόρος και πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ. 

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη, της Λούκας Κατσέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Παντελή Οικονόμου, κ.α. Επίσης λέγεται ότι ρόλος θα ανατεθεί και στον Δημήτρη Ρέππα που όμως δεν επιθυμεί υπουργείο, αλλά δεν είναι αρνητικός να συμμετάσχει σε μια ευρύτερη προσπάθεια, όπως και ο Στέφανος Τζουμάκας που προ ημερών πήγε και στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Ακόμη γέφυρες έχει ρίξει στο ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Καχριμάκης, ο γιος του οποίου είναι στη νεολαία του κόμματος.