«Αν θες να περάσεις το Μνημόνιο, ένας τρόπος υπάρχει: Σπιντάροντας». 

Αυτό είχε πει στον Α. Τσίπρα ξένος ηγέτης φιλικής χώρας και, όπως φαίνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκράτησε την παρατήρηση αυτή. 

Δεν είναι μόνο η διάθεσή του να κλείσει η αξιολόγηση πριν στερέψουν τα δημόσια ταμεία (όπως θα ήθελαν οι σκληροί αντίπαλοί μας), αλλά εμφανίζει την ίδια ακριβώς διάθεση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά του. 

Έτσι, θα ήθελε πολύ -και το είπε στην Πολιτική Γραμματεία της Παρασκευής- να γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Ιούλιο, και με ανασυγκροτημένο το κόμμα πλέον, να περάσει στη 2η φάση, την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο, όπως όλα δείχνουν. Και από φθινόπωρο, οι επόμενες μεγάλες πολιτικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Α. Τσίπρας θα ήθελε να συμβούν όλα, αλλά μάλλον υπολόγισε χωρίς το μηχανισμό του κόμματός του, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι εκείνος είναι που τραβά το καραβάνι μπροστά. Οι μεγάλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκπροσώπηση στην Π.Γ. έδειξαν να προτιμούν τη μετάθεση του Συνεδρίου το φθινόπωρο. 

Με καλύτερη -όπως υποστήριξαν- οργάνωση, περισσότερο συγκροτημένα κείμενα, περισσότερα μέλη που θα έχουν εν τω μεταξύ γραφτεί στις οργανώσεις κ.ο.κ. Από τη δική τους σκοπιά μπορεί να έχουν δίκιο, χάνουν ωστόσο τη μεγάλη εικόνα που έχει μπροστά του ο Α. Τσίπρας. 

Δεν αποκλείεται πάντως κάποιες τάσεις να έχουν και ανομολόγητες σκέψεις για τη χρονική μετάθεση του Συνεδρίου: όπως για παράδειγμα από τους 53+ που μάλλον θα δουν στο επικείμενο Συνέδριο τα ποσοστά τους ψαλιδισμένα, οπότε δεν θα ήταν παράλογο εκ μέρους τους να επιδιώξουν να έχουν περισσότερο χρόνο για τη βελτίωση των θέσεων τους. 

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική θα είναι η επόμενη συνεδρίαση της Πολ. Γραμματείας, παρόντος του Α. Τσίπρα, σε 10 ημέρες περίπου, με τα χρονικά περιθώρια να είναι εξαιρετικά στενά για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μέσα στο καλοκαίρι.