Στη συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ…συζητούσαν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ! Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να τα έκλεψε η κόντρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά στους διαδρόμους της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, άλλο ήταν το θέμα που έκαιγε τα στελέχη της: το ποιοι πρώην σύντροφοί τους θα μπουν στην κυβέρνηση!

Ήταν τέτοια η ένταση με την οποία συζητούσαν κάποιοι το θέμα στους διαδρόμους, που στο τέλος έφτιαξαν και… λίστα, τη δική τους «πεντάδα», μιας και το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στο μπάσκετ: Σταύρος Μπένος, Δημήτρης Ρέππας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης και Φώτης Κουβέλης.

Από την ανάγνωση και μόνο των ονομάτων βγαίνουν αρκετά συμπεράσματα. Ξεκινώντας από το τέλος είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μια «νίκη» στον χώρο της κεντροαριστεράς. Και αν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συνεργαστεί με τη ΔΗΜΑΡ υπό τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, αυτός θέλει τη ΔΉΜΑΡ που ακολούθησε τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης προσφέρει στον πρωθυπουργό ένα άνοιγμα στον χώρο των υποστηρικτών του… Κώστα Σημίτη. Ο οποίος μίλησε στη συνδιάσκεψη των ΠΑΣΟΚ- ΔΉΜΑΡ, αλλά διατηρεί ανοικτούς διαύλους και με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Οπότε η συμμετοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι ο ορισμός της φράσης «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Οι πρώτοι τρεις στη λίστα ουσιαστικά θα σημάνουν τη συμμετοχή του… ΚΙΔΉΣΟ στην κυβέρνηση. Δημήτρης Ρέππας και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι δύο εμβληματικά στελέχη της περιόδου που πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και τον ακολούθησαν φυσικά και στο εγχείρημα του νέου κόμματος.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της κεντροαριστεράς υπενθυμίζουν και το αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου να συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου. Οι πλέον καχύποπτοι βλέπουν «δάχτυλο Γιώργου» και στις προσβάσεις που έχει αποκτήσει ο πρωθυπουργός στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.