Την Πέμπτη εισάγεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο - σκούπα, που περιλαμβάνει τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο αξιολόγησης και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, με στόχο να εγκριθεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία μέχρι την Κυριακή, ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σάββατο το πρωί (10:00-00:00). Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 10:00 και η ψήφισή του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα, καθώς αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - σκούπα:

  • Παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για τους έμμεσους φόρους όπως αύξηση στον ΦΠΑ και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί.
  • Τις διατάξεις για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης τωνενήμερων δανείων.
  • Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Εντός Ιουνίου προβλέπεται να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Η πλήρης λειτουργία του ταμείου προβλέπεται εντός του Σεπτεμβρίου.
  • Άλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.