Από τη στιγμή που ο βασικός σκόπελος ξεπεράστηκε και όλα δείχνουν πως στις 24 Μαΐου θα υπάρξει οριστική συμφωνία με τους δανειστές, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει να σχεδιάζει με ποιους θα πορευτεί στην νέα εποχή που αναμένεται να ανοίξει για την κυβέρνηση του.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αλ.Τσίπρας είχε προϊδεάσει τους πάντες ότι δεν είναι μόνιμοι στις καρέκλες τους, αλλά θα κρίνονται διαρκώς. Από το περιβάλλον του είχαν θέσει ως σημείο μηδέν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσδιορίζοντας για την περίοδο εκείνη τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει όχι μόνο το ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, αλλά και το πότε θα γίνουν οι αλλαγές. Και αυτό διότι δέχεται δύο διαφορετικές εισηγήσεις. Η πρώτη, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η δεύτερη, να περιμένει λίγο ακόμη ώστε οι αλλαγές να γίνουν την ίδια περίοδο που θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρότι ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις αρχές του χρόνου, καθυστέρησε αρκετά, ελέω διαπραγμάτευσης.

Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου δεν έχει ακόμη κλειδώσει, αλλά ως πιθανότερες ημερομηνίες φαντάζουν δύο. Η πρώτη στα μέσα Ιουλίου και η δεύτερη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουνπως ακόμη κι αν η κυβέρνηση φτάσει μέχρι το φθινόπωρο με το υπάρχον σχήμα, αυτό δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εφαρμογή της συμφωνίας. Αντίθετα, εκτιμούν πως υπουργοί που βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια το προηγούμενο διάστημα, θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να αποδείξουν πως δεν έχουν φθαρεί και αξίζουν να παραμείνουν στη θέση τους.

Παρότι τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει, οι συνεργάτες του Αλ.Τσίπρα αφήνουν να εννοηθεί πως στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν και άνθρωποι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναφέρουν πως θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και ανακάτεμα της τράπουλας, με μετακινήσεις νυν υπουργών σε νέα πόστα.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα που θα μπορούσαν και να υπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα προς την σοσιαλδημοκρατία. Τα ονόματα των Φώτη Κουβέλη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Οδυσσέα Βουδούρη και Χάρη Καστανίδη, βρίσκονται πάντα στις σημειώσεις του Αλ.Τσίπρα. Πάντως, από το επιτελείο του πρωθυπουργού αναφέρουν πως υπάρχουν πρόσωπα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κερδίσει με την συμπεριφορά τους τον Αλ.Τσίπρα και θα μπορούσαν να υπουργοποιηθούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και ο προερχόμενος από τους 53 Χριστόφορος Παπαδόπουλος, είναι από τις περιπτώσεις που εξετάζονται σοβαρά, ενώ κανείς δεν αποκλείει και ορισμένα νεαρότερα στελέχη, που σήμερα κατέχουν κομματικές θέσεις.