Αλλαγές στο τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης όλων των υπόχρεων καταβολής πόθεν έσχες πολιτικών και μη προσώπων, φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τεράστιος όγκος των πόθεν έσχες με τον οποίο βάσει νόμου επιβαρύνεται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής- μέχρι πρότινος είχε την αρμοδιότητα για όλους τους υπόχρεους πολιτικούς και μη- δεν επιτρέπει την άμεση και ορθή διερεύνηση τους.

Έτσι με το πολυνομοσχέδιο, η αρμοδιότητα της διερεύνησης των πόθεν έσχες μη πολιτικών προσώπων, περνά στην αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές αρμοδιότητες. Στη δε Βουλή, επικεφαλής της επιτροπής πόθεν έσχες, τοποθετείται η εκάστοτε πρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειάς που στη προκειμένη περίπτωση είναι η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αξίζει να επισημανθεί πως ήδη από τη προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε διαπιστωθεί η δυσλειτουργία του ελέγχου του συνόλου των πόθεν έσχες από την ίδια τη Βουλή ( σωρεύονταν δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις), όμως οι πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται ότι δεν επιτρέψανε οι ανάλογες ενέργειες να γίνουν νωρίτερα.