Παρότι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε σχεδόν σε… κλίμα ενθουσιασμού την μετακόμιση των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ στο κτίριο Κεράνης, στη Λεωφόρο Θηβών, στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, δεν συμμερίζονται όλοι στο οικονομικό επιτελείο αυτή την απόφαση.

Η μετακόμιση θα ξεκινήσει σταδιακά τον Σεπτέμβριο με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ να επικρίνει τους προκατόχους του για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν στην μετεγκατάσταση υπηρεσιών των υπουργείων στο συγκεκριμένο κτήριο προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δαπάνη του δημοσίου για ενοίκια. Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ακίνητο το Δημόσιο καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Εθνική Πανγαία, το μηνιαίο μίσθωμα των 221.000 ευρώ.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της μετακόμισης. «Οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα» τόνισε, παρατηρώντας ότι η μείωση του κόστους από τη μίσθωση κτιρίων είναι ένα θέμα, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αγνοεί κανείς τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους του υπουργείου, καθώς και στους φορολογούμενους που συχνά πυκνά απευθύνονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε ο κ. Πιτσιλής στα προβλήματα μεταφοράς των εργαζομένων από το κέντρο της Αθήνας στη Λεωφόρο Θηβών. Μάλιστα, όπως είπε, στη ΓΓΔΕ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους αλλά και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Κατά της απόφασης έχουν ταχθεί και οι εφοριακοί, με τον Σύλλογο Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων με ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για «αστεία» απόφαση καταγγέλλοντας πως η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ για αυτό το θέμα έχει απορρίψει ήδη τη λύση του εν λόγω κτιρίου:

Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσοι υπήρχε κίνδυνος να ''χαλάσουν'' τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο Κεράνης.

Η στοχοποίηση και η λάσπη εναντίων των εργαζομένων και όλων όσοι τολμάνε να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολουθεί, με μεγάλη μάλιστα ευκολία, την πεπατημένη.

Η ηγεσία όμως του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται, ό,τι και αν σχεδιάζει, να αποφύγει τα καίρια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;

Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν στο κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;

Γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου Κεράνης;

Η ιστορία του κτιρίου

Το εν λόγω κτίριο αγοράστηκε το 1998 από το ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2014 μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με τη μέθοδο sale & lease back, με δυνατότητα επανάκτησης έπειτα από 20 χρόνια. Το κτίριο, από το 2005 μέχρι σήμερα, παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την αστυνομία σε 24ωρη βάση.