Οι λεπτομέρειες για τον λεγόμενο δημοσιονομικό «κόφτη», με τον οποίο θα περικόπτονται αυτόματα δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίστηκαν σήμερα, σε μαραθώνια συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο αυτόματος μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διευκρινίζοντας ότι από τον Μάρτιο 2012 προβλέπεται η δημιουργία τέτοιου μηχανισμού από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών.

Η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί ενεργοποίησή του, όπως φαίνεται από την πορεία της οικονομίας, και σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι δεν θα αφορά ευαίσθητες κοινωνικές δαπάνες, χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιεί. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί ο δημοσιονομικός κόφτης θα ενεργοποιείται με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ακόμη ότι τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.

Πώς θα λειτουργεί:

  • Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
  • Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.
  • Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
  • Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. 'Αρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.
  • Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό διότι:
  • Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)
  • Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%
  • Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

Την Πέμπτη στο Βουλή το νέο πακέτο φόρων και ο «κόφτης»

Την Πέμπτη εισάγεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο - σκούπα, που περιλαμβάνει τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο αξιολόγησης και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, με στόχο να εγκριθεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία μέχρι την Κυριακή, ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σάββατο το πρωί (10:00-00:00). Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 10:00 και η ψήφισή του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα, καθώς αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Στο επίκεντρο η συζήτηση για το χρέος

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίσιμο ζήτημα αυτή τη φορά, με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, είναι ότι σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτόματα θα διατηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.