«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει συστημικό κόμμα», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM».

Ο κ. Ρήγας ερωτηθείς για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε περίπου δύο εβδομάδες, θα οριστικοποιήσει τον οδικό χάρτη. Η προετοιμασία των θέσεων και του καταστατικού έχει ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει ο κ. Ρήγας, ο οποίος σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του αποδοχή».

Ο γραμματέας της ΚΕ υπογραμμίζει ότι το επικείμενο συνέδριο πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο και να δώσει μεγάλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει έως τώρα, ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που βρίσκεται στην κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει στραμμένο το βλέμμα της όλη η προοδευτική Ευρώπη, ελπίζοντας να πετύχει αυτό το εγχείρημα», αναφέρει ο κ. Ρήγας, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη σημειώνει ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε επιβολή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είχαν ενταχθεί και μεγάλα κομμάτια της Σοσιαλδημοκρατίας».

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική πια, υπάρχει η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας». Αυτό το πλαίσιο, τονίζει, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις να επανέλθει η Ευρώπη στον βασικό πυρήνα των αξιών της, και «σε αυτή την κατεύθυνση όσοι αντιλαμβάνονται το διαφορετικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, μπορούν και θα είναι σύμμαχοι σε αυτή τη προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο».

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή είχαν αποστασιοποιηθεί παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι η διεύρυνση δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. «Είναι θέμα πολιτικού σχεδίου και επιλογών», όπως σημειώνει, για να προσθέσει στο σημείο αυτό πως «όσοι συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο που υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση στην προσπάθεια που γίνεται για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Στην ερώτηση για επικείμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς θα βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα που θα συζητηθούν την κατάλληλη στιγμή με ευρεία διαβούλευση. Όπως λέει, δεν έχουν συζητηθεί τα επιμέρους, ακόμη, και δεν έχουν συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή γι' αυτό το θέμα, όμως »μόλις κλείσει η αξιολόγηση, προχωρήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και βρεθούμε σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα».