Με ένα εξόχως αιχμηρό κείμενο η βρετανική εφημερίδα Guardian ασκεί κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται αύριο ή την Τετάρτη στη Βουλή και θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και το πακέτο των έμμεσων φόρων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση στην ανάγκη να «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου διάσωσης καταθέσει ένα πακέτο μέτρων που ευελπιστεί να φέρει στα κρατικά ταμεία 1,8 δισεκατομμύρια  ευρώ και περιλαμβάνει μία σειρά από «νέα χαράτσια», όπως ο ειδικός φόρος εισαγωγής στον καφέ, ή ο φόρος κατανάλωσης στη μπύρα.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος επικαλείται τη φράση ενός έλληνα αναλυτή, ο οποίος είπε πως στο τέλος «το μόνο πράγμα που δεν θα φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε».  

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, τα στελέχη του ελληνικού ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως δεν έψαξαν και πολύ μακριά για έμπνευση αφού, «από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος έχουν μια πανοραμική θέα με τις καφετέριες στις οποίες οι Έλληνες συχνά κάθονται για ώρες πάνω από ένα ποτήρι καφέ».

Το θέαμα αυτό, γράφει η εφημερίδα, φαίνεται ότι τους οδήγησε στο να επιβάλλουν μια επιπλέον χρέωση 20% επί του ποτού, ενώ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός φόρου κατανάλωσης. Παράλληλα, ο Guardian τονίζει πως ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες για τα καύσιμα, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, ενώ ο ΦΠΑ -που είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη- θα αυξηθεί στο 24% και θα αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα, στα παγωτά, τις ταβέρνες, τα ταξί, καθώς και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μεταξύ άλλων, όμως, και σχολιάζοντας το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία στην περίπτωση που δεν αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ καθώς και άλλα χρέη τον Ιούλιο.