Καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη βαρύ πακέτο έμμεσων φόρων, με θύματα «προνομιούχους και μη», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζει τον πήχη αυτή της επώδυνης συμφωνίας, οριοθετώντας και το ποσό που, σύμφωνα με το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, θα πρέπει η χώρα να λάβει πλέον των 15 δις ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμίευσης του ESM μέχρι το πρώτο εξάμηνο 2016.

«Οτιδήποτε λιγότερο δεν είναι για πανηγυρισμούς, αλλά για κλάματα» σημειώνουν από τη Συγγρού, στέλνοντας το μήνυμα ότι παρά το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει το Μαξίμου, η συμφωνία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει πολλά μέτρα – και ένα πολυετή μηχανισμό - κόφτη λιτότητας – για λιγότερα από τα προβλεπόμενα χρήματα. Στο επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι το ποσό που θα εκταμιευθεί για την Αθήνα θα υπολείπεται των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ και το ζήτημα του χρέους είναι πολύ πιθανό να παραπεμφθεί για το Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., που σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι όπου και θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία, τον πρ. Πρόεδρο της Γαλλίας Νικ. Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομικών Μ. Μακρόν, αναμένεται αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, την Τετάρτη, να συγκαλέσει σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τους επιτελείς της κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να καθοριστεί και η στάση της Ν.Δ. απέναντι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Στον ηγετικό πυρήνα αποτελεί ειλημμένη απόφαση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τον αυτόματο κόφτη δαπανών, ούτε βέβαια τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και στους υπόλοιπους έμμεσους φόρους. Ωστόσο, παραμένει ανοικτό εάν η Ν.Δ. θα ψηφίσει θετικά (ή πάντως δεν θα καταψηφίσει) το ζήτημα του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Οι αρχικές σκέψεις είναι η Ν.Δ. να υπερψηφίσει, καθώς οι μεν ιδιωτικοποιήσεις είναι δικό της αφήγημα που ενστερνίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, η δε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είχε αναζητηθεί ήδη από το 2013, χωρίς πάντως να υπάρξει κατάληξη. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή.

Πάντως, ακόμη κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίξει και τα δύο αυτά κεφάλαια του νομοσχεδίου, το κεντρικό της μήνυμα δεν θα μεταβληθεί καθώς η στάση επί της αρχής και του συνόλου του νομοσχεδίου θα είναι αρνητική.