Ασάφεια εξακολουθεί να επικρατεί ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο αυτόματος «κόφτης» δημοσίων δαπανών, ακόμη και μετά τη σημερινή ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου. 

 Η Όλγα Γεροβασίλη αφενός είπε ότι δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα λήψης προληπτικών μέτρων, σε διάστημα ενός μήνα από τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, προκειμένου να διορθώσει την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, δεν μας έκανε σοφότερους όσον αφορά το μίγμα των μέτρων, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, την ώρα που η απόφαση του Eurogroup έκανε λόγο για αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Κατά τη διάρκεια του briefing, η κυβερνητική εκπρόσωπος όσον αφορά τον «κόφτη» δημοσίων δαπανών, τόνισε ότι  δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ούτε από υπουργούς Οικονομικών  άλλων χωρών και θα ενεργοποιείται, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. 

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο μηχανισμός που σχεδιάζεται, με βάση την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ούτε από αυθαίρετα στοιχεία και προβλέψεις, αλλά, αντιθέτως, θα ενεργοποιείται αυτόματα, ώστε να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αντικειμενικά κριτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξεπερνά μια κυβέρνηση ή μια δεύτερη κυβέρνηση. Είναι αυτόματος μηχανισμός, εξαιρετικά σημαντικός, καθώς αυτομάτως θα ενεργοποιείται την ώρα που θα αποκλίνει από τον στόχο της βιωσιμότητας του χρέους. Δεν θα εξαρτάται από τις προσωπικές απόψεις του εκάστοτε υπουργού», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο μηχανισμός είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα και τις προβλέψεις. Εάν χρειαστεί αυτός ο μηχανισμός, σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει λίγο παραπάνω από ένα μήνα, από τη στιγμή που βγαίνουν τα στοιχεία της Eurostat μέχρι τον Μάιο δηλαδή. Έχει κάτι παραπάνω από ένα μήνα για να αντιμετωπίσει προληπτικά –και αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό του μηχανισμού- όποια μέτρα χρειαστεί να πάρει, προκειμένου να διορθώσει χωρίς να περιμένει τον Οκτώβριο. Μπορεί να το κάνει προληπτικά. Έχει ένα μήνα και κάτι σε χρόνο από την ημέρα που αποτυπώνεται η εκτίμηση της Eurostat. Από την άλλη, να το κάνει και να το κάνει με μίγμα πολιτικής που η ίδια εκτιμά, η κυβέρνηση δηλαδή. Και επιπροσθέτως, έχει τη δυνατότητα να κάνει τροποποίηση του Προϋπολογισμού σε συμφωνία με τους δανειστές τον Οκτώβριο μήνα, αυτό το οποίο περιγράψατε. Αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτό το διάστημα που μπορεί τον Μάιο μήνα η κυβέρνηση να διορθώσει, ούτως ώστε να μην ξαναέχει φαύλο κύκλο», διευκρίνισε και συμπλήρωσε:

Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, θα έπρεπε αν δεν πιάναμε τους στόχους να παίρνουμε τα αντίστοιχα μέτρα.

Για τη συμφωνία, η κυρία Γεροβασίλη είπε πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η ψήφιση των μέτρων που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη συμφωνία. 

«Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη», επεσήμανε. 

«Η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρή μάχη για το χρέος, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του Eurogroup», επεσήμανε, ενώ όπως είπε η διευθέτησή του είναι κεντρικό ζήτημα από το οποίο θα κριθεί η πορεία της χώρας.

«Το Eurogroup καλείται να αποφασίσει και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ελληνική επιδίωξη είναι η επίλυση του ζητήματος με τρόπο που θα αποκαθιστά τη σταθερότητα και θα θέτει τις προϋποθέσεις για ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση αναμένει από το Eurogroup άμεση απόφαση για το χρέος.

Αναφερόμενη στο ΔΝΤ, η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε:

Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που υποστήριζε ότι είναι βιώσιμο. Υπάρχει διαφορά ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος. Μένει να δούμε πώς θα συγκλίνουν οι διαφορές. Οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος ήταν στη σωστη κατεύθυνση.

Σε άλλο σημείο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι μετά την αξιολόγηση, ακολουθεί η εκταμίευση της δόσης εντός του Ιουνίου, και επόμενος στόχος είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με μέτρα και νομοσχέδια που αφορούν την ανάπτυξη και την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης. «Ξεκινάμε από τον αναπτυξιακό νόμο, που είναι ήδη σε διαβούλευση. Θα γίνει νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά από αυτά, που θα αφορά μέτρα και παρεμβάσεις, τα οποία θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τα σενάρια περί ανασχηματισμού ξεκαθάρισε:

Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι επίκειται ανασχηματισμός, ο οποίος είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Αυτός θα αποφασίσει πότε είναι απαραίτητος (σ.σ. ο ανασχηματισμός). 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, δήλωσε ότι δυστυχώς η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ έχουν επιλέξει να απέχουν από τον διάλογο για τα μεγάλα θέματα και υπενθύμισε την πρόταση του πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για συνάντηση και διάλογο. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει την τακτική των επιθέσεων και τη διαστρέβλωση θέσεων, σημειώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για το ενεχόμενο η ΝΔ να ψηφίσει στη Βουλή υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστια στροφή στη στάση της ΝΔ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. «Η ΝΔ πρέπει να μας πει ποια στάση την εκπροσωπεί πραγματικά, καθώς βλέπουμε μία υποκριτική στάση, είναι διπρόσωπη και είναι μία στάση που δεν είναι αντάξια της συγκυρίας που διέρχεται η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και τόνισε πως θα υλοποιηθεί μακριά από εκλογές, «για να μην θεωρηθεί ύποπτο». Η σχετική συζήτηση, είπε, θα ανοίξει έγκαιρα, θα συζητηθεί έγκαιρα στα κυβερνητικά όργανα, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού προς τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο. Η κυρία Γεροβασίλη αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα αποφασιστούν από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Κουρουμπλή, ότι «αν καθιερωθεί η απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ», σημείωσε πως «ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Δεν είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης».

Αναφορικά με εκδήλωση της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ανέφερε ότι το Ίδρυμα της Βουλής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως για πολλούς ιστορικούς ηγέτες της χώρας και δεν είναι κάτι που αφορά την κυβέρνηση, αλλά τη Βουλή, η οποία διαθέτει την αυτονομία της.

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στη Ρώμη, στις 20 Μαϊου, η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι έχει ήδη σχολιαστεί αρνητικά η στάση του ΠΑΣΟΚ από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και πρόσθεσε:

Εμείς δεν είδαμε καμία διάθεση για συζήτηση από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ούτε διάθεση να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης, καθώς ταυτίζεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ.

Όσον αφορά τον αγωγό TAP, είπε ότι αποτελεί «σημαντικό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση». Όπως είπε, «η λειτουργία του, σε συνδυασμό με άλλα ενεργειακά δίκτυα και υποδομές, που προωθούνται προς υλοποίηση, συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο».

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Ρώμη για τη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών, ενώ τη Δευτέρα 23 Μαΐου, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.