current views are: 7

17 Μαΐου 2016
Δημοσίευση08:55

Τα «3Δ» του Τσίπρα στη διαπραγμάτευση

Τα «3Δ». Αυτή θα είναι η κωδική ονομασία της ιδιότυπης ομάδας, με έδρα στα «σπλάχνα» του Μεγάρου Μαξίμου που σύντομα θα αναλάβει δράση.

Δημοσίευση 08:55’

Τα «3Δ». Αυτή θα είναι η κωδική ονομασία της ιδιότυπης ομάδας, με έδρα στα «σπλάχνα» του Μεγάρου Μαξίμου που σύντομα θα αναλάβει δράση.

Τα «3Δ». Αυτή θα είναι η κωδική ονομασία της ιδιότυπης ομάδας, με έδρα στα «σπλάχνα» του Μεγάρου Μαξίμου που σύντομα θα αναλάβει δράση. 

Η ονομασία της, από τα μικρά ονόματα των τριών ανθρώπων που αναμένεται να την στελεχώσουν: οι τρεις Δημήτρηδες. Τζανακόπουλος, Λιάκος και Παππαγιαννάκος.  Οι τρεις αυτοί στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, στους οποίους ο Α. Τσίπρας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη (στη συνέχεια θα εξηγήσουμε το «γιατί»), σύντομα θα αναλάβουν τον άχαρο ρόλο της βαθμολόγησης των υπουργών. 

Τώρα που, καλώς εχόντων των πραγμάτων λήγει η …μη κανονική περίοδος (τότε δηλαδή που οι δανειστές ανέτρεπαν τις προτεραιότητες των Υπουργείων ακόμη και σε θέματα που δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος)… Τώρα που η πολιτική ίσως επιστρέψει στην κανονικότητά της, ο Α. Τσίπρας θέλει να δώσει σε όλους τους υπουργούς του τη δυνατότητα να κριθούν με βάση μετρήσιμους στόχους. Γι’ αυτό και σε ένα excel θα καταγραφούν οι στόχοι που πρέπει να θέσει κάθε Υπουργείο για το επόμενο τρίμηνο -αφού στις αρχές του φθινοπώρου προσδιορίζεται ο ανασχηματισμός-, με την πρόοδο που θα εμφανίζει κάθε θέμα (ή δεν θα εμφανίζει…). 

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η μέθοδος, πάνω στην οποία εργάστηκε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που ήταν στην πρώτη γραμμή πυρός με τους δανειστές. Καθόλου τυχαία ότι και τα τρία μέλη της «3Δ» έχουν εμπειρία από κάποια φάση της διαπραγμάτευσης. 

Τα τρία μέλη της ομάδας μπορεί να έχουν διαφορές μεταξύ τους (π.χ. τις σπουδές που έχουν κάνει), έχουν όμως και πολλά κοινά σημεία. Όπως ότι, και οι τρεις, είναι ακούραστοι και συχνά κλήθηκαν αγόγγυστα να κάνουν τη… νύχτα μέρα, επίσης ότι αποφεύγουν τη δημοσιότητα όπως ο… διάολος το λιβάνι. Συνεντεύξεις τους ή δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ελάχιστες (ο Δ. Λιάκος για παράδειγμα σε μία συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “La Republica” πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έδινε το σύνθημα, «χρειάζεται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να βοηθήσουμε όποιον πεινάει»). 

Το πολιτικό κέντρο βάρους πέφτει αναμφίβολα στον Δ. Τζανακόπουλο, το διάδοχο του Α. Τσίπρα στη νεολαία του κόμματος. Η συνεργασία τους δεν σταμάτησε όμως εκεί. Νομικός σύμβουλος του Α. Τσίπρα και μετέπειτα διευθυντής του γραφείου του, όσο εκείνος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπεισε με τη δουλειά του και τις ικανότητές του το σημερινό πρωθυπουργό ότι είναι αναντικατάστατος. 

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού έμελλε όμως να περάσει στην Ιστορία για έναν άλλο λόγο: σε αυτόν παρέδωσε ο Κ. Μπούρας (που κατείχε το αντίστοιχο αξίωμα στο Μέγαρο Μαξίμου) τα «κλειδιά» του Μαξίμου, δεδομένης της πρωτοφανούς άρνησης του Α. Σαμαρά να παραδώσει και να ενημερώσει αυτόν που οι πολίτες επέλεξαν ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. 

Ο Δ. Τζανακόπουλος είναι στο σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης και μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά και το γραμματέα της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου θα έλεγε κανείς ότι είναι οι «Αχώριστοι» του Μαξίμου. Εκτός από τη μαχητικότητά του ως στέλεχος της νεολαίας (με συμμετοχή π.χ., στις διαδηλώσεις της Φλωρεντίας), το ίδιο γνώρισμα τον διέκρινε και ως δικηγόρο. 

Οι άλλοι δύο της ομάδας «3Δ» έχουν πάλι, ένα άλλο κοινό στοιχείο που τους συνδέει. Δ. Παπαγιαννάκος και Δ. Λιάκος πέρασαν πρώτα από το «καμίνι» της συνεργασίας με τον Γ. Δραγασάκη στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης. 

Με τον Δ. Λιάκο να παίρνει «μετάθεση» για το Μ. Μαξίμου, ως διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, και τον Δ. Παπαγιαννάκο να εργάζεται στη συνέχεια στο πλευρό του υπουργού Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και αμέσως μετά, να αναλαμβάνει γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης, στη θέση του Χρ. Βερναρδάκη που εν τω μεταξύ είχε γίνει αναπληρωτής υπουργός. 

Ο οικονομολόγος Δ. Λιάκος, με εμπειρία από το χώρο της αγοράς, συνέβαλε στο να γίνονται περισσότερο κατανοητές (και άρα, και προβλέψιμες…) οι θέσεις των εταίρων στις ατέλειωτες ώρες της διαπραγμάτευσης. Ενώ ο Δ. Παπαγιαννάκος, ο φυσικός της παρέας, έχει γράψει πολλές ώρες στην τεκμηρίωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα