Πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να καθοριστεί η εισήγηση προς το Eurogroup μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η διαμόρφωση της εισήγησης γίνεται με βάση δέσμη εναλλακτικών μέτρων που έχει υποβάλει στους τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι κυβερνήσεις των χωρών του βορρά της ευρωζώνης, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές στη λήψη δραστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παραπέμποντας για ουσιαστικές αποφάσεις στη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει πλήρως, δηλαδή και με χρηματοδότηση, στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα μπορούσε η ελάφρυνση αυτή να γίνει σταδιακά. Αυτό που ζητάει ο διεθνής οργανισμός είναι ένας λεπτομερής οδικός χάρτης προς αυτήν την κατεύθυνση από την ευρωζώνη.

Προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης

Από την άλλη, πολλές χώρες του βορρά έχουν δεσμευθεί έναντι των κοινοβουλίων τους, ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα διάσωσης, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό θα επιδιώξει να κάνει στις 24 Μαΐου το Εurogroup.

Το χρέος αποτελεί τη βασική εκκρεμότητα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι όλα τα άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση έχουν συμφωνηθεί και βρίσκονται σε φάση νομοθέτησης από την Βουλή. Πρόκειται για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και το λεγόμενο «κόφτη» για την περικοπή δαπανών του προϋπολογισμού σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.