current views are: 7

17 Μαΐου 2016
Δημοσίευση13:55

Βούτσης αδειάζει Κουρουμπλή: «Σημείο αναφοράς για την Αριστερά η απλή αναλογική»

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε «σημείο αναφοράς για την Αριστερά», την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως αποτελεί πάγια θέση του χώρου. 

Δημοσίευση 13:55’

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε «σημείο αναφοράς για την Αριστερά», την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως αποτελεί πάγια θέση του χώρου. 

Σαφείς αποστάσεις- δείγμα του σύνθετου χαρακτήρα του ζητήματος- από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη διαδικασία αλλά και την ουσία του νέου εκλογικού νόμου, κρατά ο Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε «σημείο αναφοράς για την Αριστερά», την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως αποτελεί πάγια θέση του χώρου. Ο κ. Βούτσης, θέλοντας προφανώς να «παγώσει» τις έντονες συζητήσεις των τελευταίων ημερών, τόνισε πως « ο λαός αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου». “Επιμένουμε 100% στην απλή αναλογική, ανεξαρτήτως άλλων απόψεων» τόνισε και συμπλήρωσε:

Εδώ υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία πάρθηκε για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για το πρόγραμμα αυτό ή και όποιο άλλο πρόσθετο εκπονήσει η κυβέρνηση. Δεν είμαστε χομπίστες εκλογών. Να ζητάς κάθε χρόνο είτε να σε αποθεώσει ο λαός, είτε οτιδήποτε άλλο. Στο τέλος θα γίνει ταμείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτουργεί το Σύνταγμα. Δεν θα είναι, όμως, ως επιλογή ή πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο κ. Βούτσης απέρριψε σενάρια περί πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι στην οπτική και στον ορίζοντα της κυβέρνησης. «Το θέμα είναι, έστω και με αυτήν την επώδυνη συμφωνία, καθώς και τα άλλα σημαντικά νομοσχέδια, μετά την ψήφιση τους, να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα. Να δώσουν ώθηση στην οικονομία για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπει μπροστά η μηχανή. Όλα τα άλλα, πώς θα ψηφίζουμε ή σε πόσα θα σπάσει η Β’ εκλογική περιφέρεια, δεν ενδιαφέρουν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όποια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν μπορεί ούτε ν’ ανοίξει χωρίς την ευρύτερη συνεννόηση των κομμάτων. Και αυτό γιατί για να έχει άμεση ισχύ θα πρέπει να συγκεντρώσει τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών (200 ψήφοι).

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ξεκαθάρισε ότι «σημείο αναφοράς στο οποίο επιμένουμε 100% είναι η απλή αναλογική, ανεξαρτήτως άλλων απόψεων».

«Το θέμα είναι, έστω και με αυτήν την επώδυνη συμφωνία, καθώς και τα άλλα σημαντικά νομοσχέδια, μετά την ψήφιση τους, να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα. Να δώσουν ώθηση στην οικονομία για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπει μπροστά η μηχανή. Όλα τα άλλα, πώς θα ψηφίζουμε ή σε πόσα θα σπάσει η Β’ εκλογική περιφέρεια, δεν ενδιαφέρουν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.


σχετικα αρθρα