Χαμηλώνουν τον πήχη για επίτευξη συμφωνίας με εκταμίευση της δόσης και κλείσιμο της αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup της 24ης Μαΐου, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική – συμφωνία πακέτο είναι «δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη», ενώ επεσήμανε πως αυτή θα περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Γερούν Ντάισλεμπλουμ ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η προσδοκία είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο ίδιος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σύμφωνα με την Καθημερινή, σκοπός είναι στο Euroworking Group της επόμενης Δευτέρας, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας όσον αφορά το χρέος στο οποίο θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι υπουργοί οικονομικών την Τρίτη. «Αν φτάσουμε σε ένα προσχέδιο θα είναι θετικό» είπε.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να συμμετάσχει και το ΔΝΤ καθώς υπάρχει η «σαφής προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην πρώτη αξιολόγηση και όχι στην δεύτερη ή την τρίτη» λέει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη -αφού το κείμενο θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος- και σημείωσε πως ακόμα και εάν φτάσουν σ’ ένα προσχέδιο συμπερασμάτων με πολλές «αγκύλες», θα είναι «τεράστια επιτυχία».

Πάντως, ο αξιωματούχος αυτός φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, δηλαδή το πάγωμα του επιτοκίου στο 1 – 1,5%, για τις επόμενες δεκαετίες.

Όσον αφορά ειδικότερα το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία. Σχετικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη», τόνισε πως δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί "αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας" που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.

Τέλος, όσον αφορά την επόμενη δόση, είπε ότι το ποσό θα λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες, και κυρίως τις σημαντικές πληρωμές που έχει η Ελλάδα γύρω από την 20η Ιουλίου.