Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του, έφερε στη Βουλή, με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Συγκεκριμένα ζητάει από την κυβέρνηση να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο θα παρέμβει, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της δομής του συγκεκριμένου συλλόγου κι αν πρόκειται να ενισχυθεί οικονομικά, ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος έχει ιδρυθεί από 22 οικογένειες το 1990 και αποτελεί την πρώτη και μοναδική οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα.

Από το έργο του συλλόγου ωφελούνται περισσότερες από 400 οικογένειες.

Ως σήμερα κατάφερνε να επιβιώσει και να μεγαλώσει χάρη στις συνδρομές των μελών του.

Με τα έσοδά του συλλόγου καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και το μισθολογικό κόστος των μόλις 9 εργαζομένων του.

Λόγω της οικονομικής κρίσης τα έσοδα έχουν μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα σήμερα περισσότερο από ποτέ να είναι αναγκαία η οικονομική στήριξη της Πολιτείας, ώστε να στηριχθεί το όραμα αλλά οι δράσεις του συλλόγου για μία κοινωνία όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 και αποτελεί εδώ και 26 χρόνια την πρώτη και μοναδική οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα. Πρόκειται για φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και εποπτευόμενο από αυτό. Πιο συγκεκριμένα, αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση, διαρκή εκπαίδευση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του.

Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι του συλλόγου δημοσιοποίησαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος και ζήτησαν ανοικτά τη βοήθεια της πολιτείας προκειμένου η δομή να συνεχίζει να λειτουργεί. Είναι χαρακτηριστικό, πως από το έργο του συλλόγου ωφελούνται περισσότερες από 400 οικογένειες, οι οποίες έχουν ανάγκη την υποστήριξη όλων μας για την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη φροντίδα των παιδιών τους. Ο σύλλογος μέχρι σήμερα, κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλώσει κυρίως χάρη στις συνδρομές των μελών του. Ταυτόχρονα οι πόροι του, προέρχονται από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος, από τα μπαζάρ με αντικείμενα που φτιάχνουν τα παιδιά, από δωρεές, χορηγίες και από μικρή συνδρομή της πολιτείας. Με τα έσοδα του συλλόγου   καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και το μισθολογικό κόστος των μόλις εννέα εργαζομένων του, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την πρόοδό τους.

Σήμερα, που εξαιτίας της  γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης τα έξοδα έχουν μεγεθυνθεί και ταυτόχρονα τα έσοδα μειώνονται αισθητά, απαιτείται μία γενναία οικονομική παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας του συλλόγου, που προσφέρει μεγάλο έργο στα παιδιά με σύνδρομο Down και σημαντική βοήθεια στις οικογένειές τους. Τα αρμόδια Υπουργεία, χρειάζεται άμεσα να υποστηρίξουν το όραμα και τις δράσεις του Συλλόγου για μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες.             

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

-Με ποιο τρόπο θα παρέμβουν ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας της δομής του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος; Πρόκειται να ενισχύσουν οικονομικά το σύλλογο, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα;»