Πρόβλημα παρουσιάστηκε με τον αυτόματο κόφτη δημοσιονομικών δαπανών, ο οποίος θα είναι εκτός του κειμένου του πολυνομοσχεδίου με τα επιπλέον μέτρα που θα ψηφιστεί την Κυριακή από τη Βουλή

Με διαρροή το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι Βρυξέλλες και Αθήνα φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα στα μέτρα του «κόφτη» και έτσι αυτός δεν θα περιλαμβάνεται στο πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο, όπως ανέφερε η αρχική ενημέρωση του Μαξίμου.

Την μη ύπαρξη συμφωνίας σχετικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη» επιβεβαίωσε νωρίτερα και ανώτατος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια ανεπίσημης ενημέρωσης. Ωστόσο όπως είχε πει, «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί "αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας" που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις για το Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς και ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης αποφάσισε να μην τις συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει αύριο Τετάρτη στη Βουλή.

Ωστόσο πηγές το Μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με τον "κόφτη" και ότι θα έρθει ως τροπολογία στη Βουλή για να ψηφιστεί μαζί με το πολυνομοσχέδιο.